За сва времена

ЈУБИЛЕЈ  ПРОЛЕТЕРА

Пре 75 година, у босанском градићу Руду, на почетку Другог светског рата, децембра 1941, основана је Прва пролетерска бригада, темељ народноослободилачке војске у сламању фашизма у окупираној Европи.

У строј пред главнокомандујућим Титом је 21.децембра стало 1.196 партизана из Крагујевачког, Краљевачког, Шумадијског и Београдског и два батаљона из Црне Горе. На место команданта је постављен Коча Поповић уз заменика Данила Лекића и политичког комесара Филипа Кљајић са замеником Мијалком Тодоровићем. Временом, током 530 окршаја са непријатељом, Прву пролетерску су сачињавала 12.335 борца, а ратни пут је износио 24 хиљаде километара. Крај рата није дочекало 3.325 бораца, а око 9.000 је рањено.

За заслуге су 84 партизана из састава легендарне бригаде проглашена највећим државним одликовањем – Орденом народног хероја. Међу њима Ужичанка Дана Милосављевић, иначе члан руководства СУБНОР Србије, која живи у Београду.

Преостали пролетери из Рудог и са ратишта широм бившег југопростора, њихови потомци и поштоваци, чланови многобројне ветеранске патриотске антифашистичке организације СУБНОР-а Србије, сви људи добре воље, на достојанствен начин ће 21.децембра, у Београду, обележити јубилеј легендарне Прве пролетерске. И на тај начин, поштујући славну прошлост нашег народа, доказати како се у садашњости обезбеђује сигурна и поштована будућност нових генерација да у миру граде пут на идеалима поучне традиције.

СУБНОР Србије је прихватио предлог, који је на седници Председништа изнео председник Секције Прве пролетерске пуковник Зденко Дупланчић, да се активно укључи у свечаности и председник Организационог одбора буде Душан Чукић, председник СУБНОР-а Србије.

Одбор је одржао седницу и расправљао о досадашњим припремама. Предвиђени су свечана академија и низ пропратних манифестација у којима ће посебну улогу имати, како је рекао пуковник Бора Ерцеговац, Градски одбор СУБНОР-а Београда чији су чланови, у организационом погледу, борци и поштоваци из Секције Прве пролетерске бригаде.