САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 815772Укупно посета:
  • 2550648Укупно прегледа:
  • 3Тренутно посетилаца:

ЈУБИЛЕЈ  ПРОЛЕТЕРА

Пре 75 година, у босанском градићу Руду, на почетку Другог светског рата, децембра 1941, основана је Прва пролетерска бригада, темељ народноослободилачке војске у сламању фашизма у окупираној Европи.

У строј пред главнокомандујућим Титом је 21.децембра стало 1.196 партизана из Крагујевачког, Краљевачког, Шумадијског и Београдског и два батаљона из Црне Горе. На место команданта је постављен Коча Поповић уз заменика Данила Лекића и политичког комесара Филипа Кљајић са замеником Мијалком Тодоровићем. Временом, током 530 окршаја са непријатељом, Прву пролетерску су сачињавала 12.335 борца, а ратни пут је износио 24 хиљаде километара. Крај рата није дочекало 3.325 бораца, а око 9.000 је рањено.

За заслуге су 84 партизана из састава легендарне бригаде проглашена највећим државним одликовањем – Орденом народног хероја. Међу њима Ужичанка Дана Милосављевић, иначе члан руководства СУБНОР Србије, која живи у Београду.

Преостали пролетери из Рудог и са ратишта широм бившег југопростора, њихови потомци и поштоваци, чланови многобројне ветеранске патриотске антифашистичке организације СУБНОР-а Србије, сви људи добре воље, на достојанствен начин ће 21.децембра, у Београду, обележити јубилеј легендарне Прве пролетерске. И на тај начин, поштујући славну прошлост нашег народа, доказати како се у садашњости обезбеђује сигурна и поштована будућност нових генерација да у миру граде пут на идеалима поучне традиције.

СУБНОР Србије је прихватио предлог, који је на седници Председништа изнео председник Секције Прве пролетерске пуковник Зденко Дупланчић, да се активно укључи у свечаности и председник Организационог одбора буде Душан Чукић, председник СУБНОР-а Србије.

Одбор је одржао седницу и расправљао о досадашњим припремама. Предвиђени су свечана академија и низ пропратних манифестација у којима ће посебну улогу имати, како је рекао пуковник Бора Ерцеговац, Градски одбор СУБНОР-а Београда чији су чланови, у организационом погледу, борци и поштоваци из Секције Прве пролетерске бригаде.

 

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на За сва времена

  • pedjaza каже:

    Sedamdesetpetogodišnji jubilej jednog ovako značajnog događaja iz antifašističke prošlosti naših prostora i zaslužuje da bude obeležen na veličanstven način, kako je najviše rukovodstvo SUBNOR-a Srbije to predvidelo.
    Osnivanje Prve proleterske brigade je označilo ozbiljan početak oružane borbe protiv fašističkih okupatora i predstavljalo temelj za armiju (NOV i POJ, NOVJ, JA, JNA), koja je izašla kao pobednica fašizma i kasnije, po završetku Drugog svetskog rata, izrasla u oružanu snagu koja je predstavljala značajan faktor mira i stabilnosti na Balkanu i u Evropi.
    Ovo je još jedan u nizu dokaza da SUBNOR opravdava svrhu svog postojanja, uporno čuvajuću od zaborava mnoge od najsvetlijih tekovina naše istorije.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
27°
Сунчано
06:1818:47 CEST
ПонУтоСре
29/14°C
30/14°C
17/7°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.