Дани славне Козаре

Јубилеји

У Новом Саду је свечано је обележен јубилеј – 70 година од битке на Козари, која је синоним борбе за слободу и сламање фашизма, у којој страдало више од 68.000 недужних грађана Козаре и Подкозарја, међу којима и више од 22.000 деце.

Отварајући скуп, председник Секције, Милан Вукелић, рекао је: „Тешко је наћи речи које би дочарале страхоте једне од тешких битака у Другом светском рату, где се борило оружјем, вилама и мотикама за спас нејачи, од најмоћније силе тога времена фашистичке Немачке и њених домаћих помагача усташа и четника“.

Министар рада, социјалне политике и борачке заштите, Петар Ђокић, посебно је истакао: „Нико нема право да негира успехе НОБ, неговање традиција је основа памћења и сећања на праведну борбу коју су партизани водили и за коју су животе дали“.

Председник ПО СУБНОР-а АП Војводине, Светомир Атанацковић, подсетио је да је битка на Козари вођена од 10. јуна до 15. јула 1942. године. Сила фашистичке Немачке је у то време била најснажнија и у борбу је увела елитне јединице, потпомогнуте са око 20.000 усташких и домобранских јединица и преко 2.000 четника Драже Михаиловића под командом Дреновића и Марчетића уз велику помоћ пет мађарских топовњача речне флотиле. Обруч је притискао Козару и партизанске снаге које су у почетку бројале око 3.000, уз велик број збегова, народа, међу којима и тек рођене деце.

„Па зар је могуће – нагласио је Атанацковић – да неко ко је нормалан тражи прекрајање историје, рехабилитацију највећих крвника свога народа. Могу ли се и смеју заборавити сви страдали борци, недужни грађани убијани у логорима Јасеновац, Градина, Стара Градишка и многи други. Сигуран сам да неће дозволити лажним историчарима да историју стварају према својим политичким потребама.“

Приређен је богат културно-уметнички програм, а посебно поема „Мајка Кнежопољка“ у извођењу глумице, пореклом са Козаре, Гордане Ђурђевић-Димић.