ДАНИ СЛОБОДЕ

Лаћарак – Сремска Митровица. Уз примену прописаних мера заштите од Ковида 19, Месно удружење бораца НОР-а је прославио 76. годишњицу ослобођења Сремске Митровице и околних места у Првом и Другом светском рату. Тим поводом је 31. октобра 2020. године одржана Свечана седница удружења у Дому културе у Лаћарку (присутно је било 20 чланова као и гости из Мартинаца и Дивоша). Овом прилком се после интонирања државне химне обратио испред организатора Дејан Уметић, он је говорио о борбама за ослобођење Сремске Митровице и Лаћарка  1. новембра 1944. године.  Затим су трочлане делегације положиле венце на споменике у Лаћарку: Споменик Крило  (посвећен пилотима палим на Сремском фронту); Споменик палим борцима и жртвама фашистичког терора у центру села, Спомен плочу палим борцима и жртвама фашистичког терора у холу Дома културе и на Спомен костурницу ослободиоцима 1944. на Новом гробљу. Једна делегација је посетила и старе чланове и честитала им празник уз пригодне поклоне који због епидемије нису присуствовали обележавању Дана ослобођења.

На Дан ослобођења  1. новембра  је трочлана делегација удружења је  са Амбасадором Белорусије Виталијем Бриљовим и замеником војног аташеа Амбасаде Руске федерације господином пуковником Евгенијем Анпиловим положила венце на Споменик совјетским пилотима и Споменик хероју Гушји на Старом православном гробљу у Сремској Митровици.

Тачно у 12:30 су положени венци на Спомен гробницу ослободилаца која се налази у склопу Спомен гробља. Уз звуке посмртног марша венце су положиле следеће делегације: града Сремске Митровице, Амбасаде Белорусије, Амбасаде Руске Федерације и Месног удружења. После интонирања химни Белорусије, Русије и Србије скуп је поздравио представник града Зоран Мишчевић-заменик начелника. После краћег рецитала програм је завршен. Програм је водила Гордана Савчић.

Дана 4. новембра у посети Сремској Митровици су били представници Руског дома и чланови Националног народног ансамбла „Људмила Зикина“. Током посете они су у пратњи чланова нашег удружења посетили Музичку школу „Петар Кранчевић“ и обишли град. Током поподнева су положили цвеће на гроб Михаил Захарович Галанов на месном гробљу у Старој Бингули и посетили манастир Кувеждин. На крају посете гости су обишли и спомен обележја у Лаћарку и дружили се са представницима удружења из Лаћарка.

Петог новембра је обележена 102.годишњица од ослобођења Лаћарка у Првом светском рату тако што је петочлана делегација Удружења положила венац на спомен плочу Добровољцима од 1914-1918 у холу Дома културе у Лаћарку.