Дани устанка и борца

Хероји  са Космаја

У целој Србији су у пуном јеку свечаности поводом Дана борца и Дана устанка, на којима се обележава славна прошлост народноослободилачке и партизанске борбе у Другом светском рату против фашистичке Немачке и њихових слуга из домаћих редова.

На Космају је тако 2.јула пригодно обележено оснивање Космајско-посавског партзизанског одреда на исти дан 1941. У четири тешке године, борећи се за слободу широм окупиране земље са окупаторима и квислинзима, из тог храброг састава пало је 5.820 бораца, од којих су чак 3.941 били девојке и младићи.

Ослобођена отаџбина знала је да цени борбени пут партизана са Космаја и из Посавине, па је шеснаест најхрабријих наградила највишим признањем – Орденом народног хероја.

На врху шумовитог Космаја, између витких кракова импозантног монумента, у понедељак, 2. јула тачно у подне, окупили су се негдашњи партизани, њихови потомци, представници локалних власти и борачке организације, антифашисти и поштоваоци НОБ и НОП. Положени су венци Сопота, Гроцке, Младеновца, Бора, Батајнице, СУБНОР-а.

Одржан је и уметнички програм. О славној партизанској епопеји говорио је потпредседник Републичког одбора генерал Мићо Грубор, који је посебно нагласио да се ни у једној средини не сме допустити оживљавање неонацизма и идеолошког реваншизма што се огледа и у масовним судским рехабилитацијама сарадника фашиста и у несхватљивом законском изједначавању бораца НОП и НОБ са четницима и припадницима осталих групација у служби коалиционих хитлеровских снага у Другом светском рату.

Свечаности на Космају су присуствовали и председник Републичког одбора СУБНОР-а Србије проф.др Миодраг Зечевић, председник Градског одбора Београда генерал Бранислав Поповић, председник Општине Сопот Жика Милосављевић, члан Председништва СУБНОР-а Србије Душан Чукић, члан Републичког одбора Иван Матовић.

Посебно је запажено присуство новоосноване Секције Космајско-посавског одреда, чији ће чланови као потомци, поштоваоци, симпатизери и антифашисти, у саставу СУБНОРА-а, да под именом ”Космајски партизани” наставити да чувају славну традицију и 2. јул имати као свој посебан и свети дан.

Добро би било, како је то нагласио и др Миодраг Зечевић, да примером са Космаја крену и друге борачке организације широм Србије. Повода и разлога за то има.