Дани устанка и борца

Хероји  са Космаја

У целој Србији су у пуном јеку свечаности поводом Дана борца и Дана устанка, на којима се обележава славна прошлост народноослободилачке и партизанске борбе у Другом светском рату против фашистичке Немачке и њихових слуга из домаћих редова.

На Космају је тако 2.јула пригодно обележено оснивање Космајско-посавског партзизанског одреда на исти дан 1941. У четири тешке године, борећи се за слободу широм окупиране земље са окупаторима и квислинзима, из тог храброг састава пало је 5.820 бораца, од којих су чак 3.941 били девојке и младићи.

Ослобођена отаџбина знала је да цени борбени пут партизана са Космаја и из Посавине, па је шеснаест најхрабријих наградила највишим признањем – Орденом народног хероја.

На врху шумовитог Космаја, између витких кракова импозантног монумента, у понедељак, 2. јула тачно у подне, окупили су се негдашњи партизани, њихови потомци, представници локалних власти и борачке организације, антифашисти и поштоваоци НОБ и НОП. Положени су венци Сопота, Гроцке, Младеновца, Бора, Батајнице, СУБНОР-а.

Одржан је и уметнички програм. О славној партизанској епопеји говорио је потпредседник Републичког одбора генерал Мићо Грубор, који је посебно нагласио да се ни у једној средини не сме допустити оживљавање неонацизма и идеолошког реваншизма што се огледа и у масовним судским рехабилитацијама сарадника фашиста и у несхватљивом законском изједначавању бораца НОП и НОБ са четницима и припадницима осталих групација у служби коалиционих хитлеровских снага у Другом светском рату.

Свечаности на Космају су присуствовали и председник Републичког одбора СУБНОР-а Србије проф.др Миодраг Зечевић, председник Градског одбора Београда генерал Бранислав Поповић, председник Општине Сопот Жика Милосављевић, члан Председништва СУБНОР-а Србије Душан Чукић, члан Републичког одбора Иван Матовић.

Посебно је запажено присуство новоосноване Секције Космајско-посавског одреда, чији ће чланови као потомци, поштоваоци, симпатизери и антифашисти, у саставу СУБНОРА-а, да под именом ”Космајски партизани” наставити да чувају славну традицију и 2. јул имати као свој посебан и свети дан.

Добро би било, како је то нагласио и др Миодраг Зечевић, да примером са Космаја крену и друге борачке организације широм Србије. Повода и разлога за то има.

Материалы по теме:

Дани устанка и борца – 2
Велико дружење у славној шуми У Бојчинској шуми, код села Прогара у Срему, на око тридесетак километара од Београда, одржано је велико дружење поводом Четвртог ...
Позив из Прогара
Дружење у Срему У Бојчинској шуми, недалеко од Београда, биће и ове године прослављен Дан борца. Градски одбор СУБНОР-а главног града Србије тако наставља традицију ...
Сабор у Белој Цркви
Није брат ударио на брата! Широм Србије, а посебно у устаничкој Белој Цркви где је одржана централна свечаност у организацији Републичког одбора СУБНОР-а, обележен је ...
Медији
ОТВОРЕНО ПИСМО СУБНОР-а ЈАВНОСТИ У СРБИЈИ Од почетка јула, од Дана борца до Дана устанка, широм наше државе одржавају се масовни скупови народа који одаје ...
Фрушка Гора
Партизан сам, тим се дичим На Иришком венцу – питомој Фрушкој гори, великим народним збором бораца НОР-а, грађана и омладине, свечано је обележена 71. годишњица ...