САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 871268Укупно посета:
  • 2667295Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

Хероји  са Космаја

У целој Србији су у пуном јеку свечаности поводом Дана борца и Дана устанка, на којима се обележава славна прошлост народноослободилачке и партизанске борбе у Другом светском рату против фашистичке Немачке и њихових слуга из домаћих редова.

На Космају је тако 2.јула пригодно обележено оснивање Космајско-посавског партзизанског одреда на исти дан 1941. У четири тешке године, борећи се за слободу широм окупиране земље са окупаторима и квислинзима, из тог храброг састава пало је 5.820 бораца, од којих су чак 3.941 били девојке и младићи.

Ослобођена отаџбина знала је да цени борбени пут партизана са Космаја и из Посавине, па је шеснаест најхрабријих наградила највишим признањем – Орденом народног хероја.

На врху шумовитог Космаја, између витких кракова импозантног монумента, у понедељак, 2. јула тачно у подне, окупили су се негдашњи партизани, њихови потомци, представници локалних власти и борачке организације, антифашисти и поштоваоци НОБ и НОП. Положени су венци Сопота, Гроцке, Младеновца, Бора, Батајнице, СУБНОР-а.

Одржан је и уметнички програм. О славној партизанској епопеји говорио је потпредседник Републичког одбора генерал Мићо Грубор, који је посебно нагласио да се ни у једној средини не сме допустити оживљавање неонацизма и идеолошког реваншизма што се огледа и у масовним судским рехабилитацијама сарадника фашиста и у несхватљивом законском изједначавању бораца НОП и НОБ са четницима и припадницима осталих групација у служби коалиционих хитлеровских снага у Другом светском рату.

Свечаности на Космају су присуствовали и председник Републичког одбора СУБНОР-а Србије проф.др Миодраг Зечевић, председник Градског одбора Београда генерал Бранислав Поповић, председник Општине Сопот Жика Милосављевић, члан Председништва СУБНОР-а Србије Душан Чукић, члан Републичког одбора Иван Матовић.

Посебно је запажено присуство новоосноване Секције Космајско-посавског одреда, чији ће чланови као потомци, поштоваоци, симпатизери и антифашисти, у саставу СУБНОРА-а, да под именом ”Космајски партизани” наставити да чувају славну традицију и 2. јул имати као свој посебан и свети дан.

Добро би било, како је то нагласио и др Миодраг Зечевић, да примером са Космаја крену и друге борачке организације широм Србије. Повода и разлога за то има.

[nggallery id=20]

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.