ДЕЦЕМБАРСКЕ АКТИВНОСТИ СУБНОР ГРАДА ВРШАЦ

Месец децембар био је круна активности СУБНОР Града Вршца у 2023. години.

Најпре је, 6. децембра, у оквиру програма Превентивом до здравља у Сали Хероја спроведен општи лекарски преглед и контрола рада срца уз помоћ ЕКГ уређаја. Тридесет наших чланова у пријатној и опуштеној атмосфери потврдили су стање свога здравља. О овом програму већ писано на порталу СУБНОР Србије.

Потом смо, 12. децембра организовали једнодневни боравак у Бањи Ждрело, бањи благодетне топле воде. То је била 12 посета од стране 48 наших чланова, Статистички гледано, током 2023. године у овој бањи, боравила су 383 наша члана.

Дана 18. децембра, у Сали Хероја, у сарадњи са основном школом Бранко Радичевић из села Велико Срдедиште, на домак Вршца, приредили смо изложбу ликовних радова ученика виших разреда. Изложба је приређена по идеји професора Ивана Блануше. Своје радове, остварене у слободној техници, цртеж оловком, акварел и темпера боје изложило је 20 ученика. За своје ликовне радове похвале су добили, ченици 5. разреда: Филип Нехез, Никола Радуловац, Дуња Момчилов, Маша Драгичеић, Алекса Врањеш, Стеван Питра, Јован Николин. Ученици 6. разреда: Ена Нинков, Лена Стевановић Ана Радмиловић, Стефан Рајлић. Ученик 7. разреда: Дарко Станић. Ученици 8. разреда: Дуња Станковић, Огњен Милићевић, Урош Недин, Ива Галовић, Никола Рајлић и Михајло Грујић. Трећу награду за ликовни рад добила је Невена Деђански, ученица 6. разреда. Друга награда припала је Маши Врањеш из 7-ог три. За најбољи рад награђен је Јован Шарац, ученик 8. разреда. Ментору, професору Ивану Блануши, уручена је похвала за идеју и труд да се радови ученика јавно прикажу.

Повеља СУБНОР ГРАДА ВРШЦА, додељена је Основној школи „Бранко Радичевић“ и уручена директору школе Милану Јеличићу, за допринос афирмацији ликовног стваралаштва ученика школе. Изложбу је поставио и отворио рестаутер Градског музеја у Вршцу, дипломирани ликовни уметник Драган Спасић.

Изложби је учинио част својим присуством професор математике у пензији, Светислав Стефановић, такође члан вршачког СУБНОР, који своје знање, од јесени 2023. године, преноси ђацима школе у Луганску.

Редовна годишња скупштина СУБНОР Града Вршца, одржана је 21. децембра, у свечаној атмосфери, на дан формирања Прве пролетерске ударне бригаде у Рудом, 1941. године. Драгољуб Ђорђевић, подсетио је на славне дане народноослободилачке борбе истакавши борбени пут Прве пролетерске, и допринос, који су дали борци и команданти ове бригаде из које је настала Прва армија НОВ Југославије.

У радном делу Скупштине усвојен је Извештај о раду за 2022. годину, као и Извештај Надзорног одбора о финансијском пословању.

Новогодишњи пакетићи уручени су 28. децембра, деци, члановима СУБНОР Града Вршца, млађим од 12. година, након позоришне представе приређене њима у част.

Четрдсет два малишана примили су пакетиће од Деда Мраза и били сведоци Новогодишње радионице, аутора Бојане Иванов Ђорђевић, коју су на Стеријиној сцени, приказали глумци дечје и омладинске школе Народног Позотишта Стерија, изнедрене вишегодишњим радом у Сали хероја СУБНОР Града Вршца.

Дан Републике 29. новембар обележен је седницом Градског одбора, на свечан начин, у Сали Хероја. У свечаном делу програма наступили су Иван Ђорђевић Првак и директор Народног позоришта Стерија и члан Градаског одбора, говорећи стихове Дан републике, Бранка Ћопића. Своје музичко умеће претставили су браћа, Вања Ђорђевић на кланринету и Матија Ђорђевић на гитари, млађани чланови нашег СУБНОР-а, ученици нижих разреда Основне школе Младост и музичке школе Јосиф Маринкосић у Вршцу, разгалили су присутне на Скупштини.

У уводном делу одлуком Скупштине заључен је Протокол о сарањи Народног позоришта Стерија из Вршца и СУБНОР Града Вршца.

Протокол су закључили и потписали Иван Ђорђевић, в.д. директор и Драгољуб Ђорђевић, председник СУБНОР Града Вршца.

И коначно 31. децембра 2023. године, СУБНОР Града Вршца организовао је за своје чланове дочек Нове године у „Алкудији“, репрезентативној сали Хотела Србија.

Оркестар СУБНОР Града Вршца, под називом „Као некад“, дао је посебан шмек музиком 70-тих и 80-тих година прошлог века. Коча Јововић, иначе потпредседник вршачког СУБНОР водио је, на опште задовољство, музички део програма, маниром врсног диск џокеја.

Реномеу прославе допринео је и пилот, пуковник у пензији, Зоран Јаковљевић, члан Претседништва СУБНОР Србије.

Миленко Павлов, првак Народног позоришта у Београду, разгалио је свечаре својим глумачким умећем.

У Нову, 2024. годину ушли смо са најбољим жељама и новим изазовима, са високо подигнутом лествицом и јубилејима 25. година НАТО агресије на СР Југославију и 80. година ослобођења Вршца од фашистичке окупације.

Приредио Драгољуб Ђорђевић