ДЕЛИГРАД КОД АЛЕКСИНЦА – СИМБОЛ ОДБРАНЕ СРБИЈЕ У ПРВОМ УСТАНКУ

У понедељак, 4. септембра у порти храма Архангела Михаила и Гаврила, задужбини кнегиње Љубице, у Делиграду обележена је 217. годишњица чувене битке и велике победе Српских војника којом су сачуване тековине Првог Српског устанка против Турака.

Делиградско утврђење изграђено је да запречи главну саобраћајну артерију Србије – Моравску долину као најкраћи природни пут из Нишке котлине ка Подунављу и Београду. Главни правац турских надирања водио је преко Делиграда. У лето 1806. године водила се одлучујућа битка за одбрану делиградских шанчева у трајању од шест недеља. Ова битка заједно са Мишарском одлучивала је судбину Србије. Турском војском командовао је Ибрагим-паша, велики везир, сераскер Румелије. Турска војска бројала је 55 хиљада војника и 20 топова, док је Српска војска бројала 32 хиљаде војника и 4 топа. На Српској страни, централну позицију је заузимала војска под командом војводе Петра Добрњца. Крилне позиције покривале су војводе Младен Миловановић и Станоје Главаш. Неколико жестоких турских напада је одбијено а онда је Карађорђе наредио Станоју Главашу, да се коњицом преко Јастрепца и Топлице зађе Турцима у позадину. Суочени са поразом Турци су се повукли ка Нишу и склопили шестонедељно примирје са Карађорђем.

Одајући пошту браниоцима делиградских шанчева у порти храма венце на спомен−костурницу положили су представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на челу са државним секретаром Зораном Антићем, Војске Србије, Општине Алексинац, у име СУБНОР-а Србије члан Председништва и уједно председник Градског одбора СУБНОР-а Ниш Анђелко Милићевић, пуковник у пензији, СУБНОР-а Алексинца, Удружења резервних војних старешина као и странке Руса.