СЕЋАЊЕ НА ПРВУ РАЗМЕНУ ЗАРОБЉЕНИКА ИЗМЕЂУ НЕМАЦА И ПАРТИЗАНА У СРЕМУ

Свечаним полагањем венаца на путу Стејановци-Рума на спомен-обележју „Мост размене“, где је пре 80 година била прва размена заробљеника између Немаца и партизана, обележено је страдање Сремаца у Другом светском рату. Тај догађај другачији је у односу друге из народноослободилачке борбе, јер тамо није изгубљен ниједан живот, већ су спасени заробљеници.

Размена је договорена између Вукашина Биволаревића Волфа и Адама Фелингера, председника окупационе општине у Руми. Размена је обављена 2. септембра 1943. године у 10 часова управо на месту где сада постоји споменик „Моста размене“.

Томислав Милић, председник СУБНОР Рума, као домаћин скупа, је истакао да је ово „традиционално окупљање на месту где је обављена прва званична размена ратних заробљеника између Народноослободилачког покрета и немачких окупационих снага, и управо то је чини изузетно важном, јер је прећутно тако признат партизански ослободилачки покрет. Наравно, са овом разменом није завршен фашистички терор који је још две године трајао на овим просторима“.

Од изузетног је значаја обележавати овакве догађаје, како се зла из прошлости не би понављала, али и сачувати од заборава све оне који су своје животе жртвовали за слободу“ поручио је окупљенима Јово Барошевчић, председник СУБНОР-а АП Војводине.

Венце су положиле делегације СУБНОР-а Рума, локалних самоуправа општине Рума, Месних заједница Стејановаца и Бешенова, СУБНОР АПВ, СУБНОР-и Сремске Митровице, Новог Сада, Инђије, Шида и други.

02.09.2023.год.