Горњи Адровац: ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 147.ГОДИШЊИЦЕ ПОГИБИЈЕ РАЈЕВСКОГ

У организацији Одбора за неговање традиције и обележавање значајних историјских датума општине Алексинац и Удружење бораца НОР-а општине Алексинац у суботу 2. септембра 2023. године, у Горњем Адровцу код Алексинца, код цркве св. Тројица (“Руска црква“), обележена је 147-годишњица погибије руског коњичког пуковника Николаја Николајевича Рајевског у српско-турском рату 1876. године.

Наиме, пошто турска војска није успела да пробије шанчеве на Шуматовцу она је прешла на леву обалу Јужне Мораве и кренула у масовни напад на српске војнике под командом потпуковника Јована Поповића. После артиљеријске припреме 20-ог августа по старом, односно првог септембра 1876. године по новом календару, успели су Турци да потисну српску војску упркос уласку у борбу резервних снага, које је предводио млади капетан Радомир Путник. У критичном моменту главнокомандујући генерал Черњајев упутио је пуковника Рајевског да преузме команду. Он убрзо гине, бројнији Турци потискују војнике Рудничке бригаде и спаљују Горњи Адровац.

У славу пуковника Рајевског али и бројним погинулим Србима на пригодно спомен обележје венце на спомен обележје положиле су делегације Министарства одбране и Војске Србије, Општине Алексинац, Амбасаде Руске федерације у Републици Србији, Руског центра за науку и културу, Матице Руса, Кола српских сестара из Ниша, Савеза Козака Балкана, Жандармерије, Друштва српско-руског пријатељства „Православље”, Савета националних мањина Руса у Србији, СУБНОР-а Алексинац, Удружења резервних војних старешина, Удружења „Пуковник Рајевски”.

И док се одвијао културно-уметнички програм који је припремио Центар за културу и уметност Алексинац, на куполи цркве стајала је заштитна фолија наговештавајући наставак радова на санирању оштећења на објекту. Можда тај детаљ указује на боље дане за Горњи Адровац, што подразумева изградњу удобног пута и додатних објеката у Порти. Све би то требало да привуче још већи број посетилаца овом месту и оживи село које ће ускоро имати број становника колико је имало и за време Боја на Адровцу пре 147 година.

Иначе, пуковник Рајевски је послужио Лаву Толстоју за лик Вронског у роману “Ана Карењина“.