ДЕПОРТАЦИЈА ПИРОТСКИХ ЈЕВРЕЈА

Ове године навршава се 80 година од депортације и страдања пиротских Јевреја, када су у ноћи 12. на 13. март 1943. године бугарски фашисти из некадашње Јеврејске махале (данас Јеврејске улице) насилно одвели свих 178 Јевреја, житеља Пирота, предали их немачким нацистима који су их одвели у логоре смрти из којих се нико није вратио.

Негујући традицију и културу сећања град Пирот, СУБНОР града Пирота, Удружење историчара Пирота и Историјски архив Пирота организовали су недељу сећања на страдале пиротске Јевреје.

У галерији “Чедомир Крстић” 07. марта 2023. године отворена је изложба докумената и фотографија о животу и страдању јеврејске заједнице у Пироту.

Дана 11.03.2023. године реализована је “Шетња сећања” од “Соколане” Гимназије Пирот до железничке станице где је симболично положено цвеће на шине којима су депортовани пиротски јевреји у логор “Треблинка” из којег се нико није вратио. Шетњу је предводио господин Израел Леви, последњи преживели из погрома пиротских Јевреја, који живи у Канади и први пут након 80 година је дошао у Пирот. Господин Леви је рођен у Пироту 1939. године и њега је од прогона и страдања спасио Пироћанац Љуба Љубеновић.

Учешће у шетњи узело је руководство града Пирота на челу са градоначелником мр Владаном Васићем, представници Јеврејске заједнице, многобројни грађани и ученици.

У свечаној сали Градске управе Пирота 13.03.2023. године амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан, унуку Љубе Љубеновића, Дејану Славујевићу уручио је “Медаљу праведника” у знак поштовања према гесту Љубеновића и његове супруге Даринке који су спасили тада трогодишњег Израела Левија.

На спомен обележју „Давидова звезда“ у Јеврејској улици организована је комеморација која је започета молитвом за мртве “Кадиш”.

Потом су цвеће положили: једини преживели из погрома пиротских Јевреја, Израел Леви, амбасадор Израела његова екселенција Јахел Вилан, представник амбасаде Шведске, представник амбасаде Америке, градоначелник и заменик градоначелника Пирота, начелница Пиротског управног округа, председник Савеза јеврејских општина у Србији, представник савеза јеврејских општина у Северној Македонији, представници јеврејских општина из Ниша, Панчева, Београда, Зрењанина и Сплита у Републици Хрватској, делегација СУБНОР-а града Пирота, Удружење РВС, Удружење за неговање традиција ослободилачких ратова до 1918. године, Удружење за потомака ослободилачких ратова 1912-1918. године, Министарства унутрашњих послова и представници Градске организације СПС Пирот.

Након полагања цвећа и венаца присутнима се прво обратио градоначелник Пирота мр. Владан Васић, а потом председник савеза јеврејских општина у Србији Александар Албахари и на крају директор Центра “Симон Визентал” у Јерусалиму, Ефраим Зуроф.

Сви су се у својим обраћањима захвалили граду Пироту и свим грађанима због свега што чине да би се сачувало сећање на пиротске Јевреје.