In memoriam: АЛЕКСАНДАР МИЛОСАВЉЕВИЋ-ЛАЛЕ (1935-2023)

У Ужицу је 13. марта 2023. године, преминуо Александар Лале Милосављевић професор, драматург, писац, члан СУБНОР-а. Рођен је је у Биосци код Ужица. У Ужицу је завршио основну школу и гимназију, а студије југословенске књижевности на Филолошком факултету у Београду 1959. године. Био је професор и помоћник директора у ужичкој Школи за квалификоване раднике, а од 1973. управник и драматург у Народном позоришту у Ужицу. Био је уредник у Издавачком центру „Кадињача“. Објављивао је прилоге у позоришним и другим листовима и периодици. Био дугогодишњи прдседник Председништва Заједница професионалних позоришта Србије. Писао је есеје, приказе и критике књижевних дела и позоришних претстава, приповетке и романе. Био је члан Удружења драмских уметника Србије и Удружења књижевника Србије

Борац до последњег даха

Добитник је више награда и признања, као и плакете „Орфеј“ за допринос позоришној уметности, три златне плакете „Јоаким Вујић“, златне значке КПЗ Србије и другим. Одликован је Орденом рада са сребрним венцем (1986).

Добитник је I НАГРАДЕ „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“ 2018. године за роман КУЋА ЗА ЈУНАКЕ. Рецензент Даница Диковић-Ћургуз, поред осталог је написала: „Александар Лале Милосављевић је и ужичкој и широј културиној и књижевној јавности познат по својим причама, хроникама, књигама, са темом љубави, историје, менталитета Ужица и Ужичана. Међутим све претходне књиге, као да су се слиле, сабрале у КУЋИ ЗА ЈУНАКЕ. Наслов је наравно метафоричан, али довољно отворен. То може да буде кућа зам праве, потврђене хероје, признате, каква је ауторова сестра, недавно преминула Даница Дана Милосављевић, народни херој. Она се већ налази у нашој историји и легенди, па природно и у овој књизи“.

Пријатељи, породица, његови другови из СУБНОР-а и сви који су га познавали, чуваће трајно сећање на оданог патриоту, ствараоца изузетног сензибилитета, преданог радника у изградњи боље и срећније земље и надасве часног, поносног и честитог човека и пријатеља.

Нека му је вечна слава и хала!

СУБНОР УЖИЦЕ