ЧЕСТИТКЕ ЧЛАНИЦА СВЕТСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ ВЕТЕРАНА

Као што знате Београд је од 6. до 10. марта био домаћин Конгреса и 30. Генералне скупштине Светског савеза ветерана.

Прошло је неколико дана од одржавања историјског скупа у Београду. Како време пролази добијамо честитке из целог света за успешно одржавање овог догађаја.

Ово су неке од њих…

Драги генерале Ковачевићу,

На почетку желим да изразим огромну захвалност на перфектно организованом дочеку који сте ми приредили, као и угодном боравку током Конгреса светске федерације ветерана. Било је велико задовољство срести се опет.

Конгрес је био веома интересантан. Из моје визуре могу рећи да су говори били добри и веома потребни у овом тренутку.

Желим, такође, да Вам захвалим што сте израдили брошуру о Међународној антифашистичкој Конференцији у октобру прошле године. То је веома вредан документ за антифашистичку заједницу у овом политичком тренутку.

Хвала још једном на огромном труду који сте уложили!

Другарски поздрав,

др Улрих Шнајдер.

Генерални секретар ФИР-а

 

Видосаву Ковачевићу, предсједнику СУБНОР СРБИЈЕ,

Поштовани Пријатељи,

Поштовани домаћине недавно одржаног величанственог скупа слободе и достојанства, предсједниче СУБНОР Србије Генерале Видосаве Ковачевићу са сарадницима,

Част ми је и велико задовољство да вас прво поздравим у име СОБНОР-а Црне Горе, у својству Предсједника СОБНОР-а, и да Вам се захвалим на изванредној организацији и вођењу недавно одржаног величанственог скупа антифашизма и слободарства – Конгреса светске федерације ветерана и 30. Скупштине ветерана. У раду Конгреса  поред мене из наше организације присуствовао је и п.предсједник СОБНОР ЦРНЕ ГОРЕ проф. Љубенко Боровић из града Котора. Искрене честитке од нас на Вашем избору за п.предсједника светске федерације ветерана.

Поштовани Генерале,

У Вашем и нашем Београду, том лијепом и древном граду, граду хероју, који је дао огроман допринос у борби против фашизма у свим ослободилачким ратовима а посебно у Другом светском рату, граду славних традиција из прошлости и надасве добрих и племенитих људи, тих дана осећали смо се као код куће, све је функционисано бепрекорно, и са поносом можемо сада истаћи да је Београд тих дана а и данас, највећа светска метропола са аспекта антифашизма и слободарства.

Окупили сте нас ових дана из разних крајева некадашње Југославије, Европе и Свијета, да заједно ширимо, продубљујемо и унапређујемо антифашистичку идеју, да гајимо наше свијетле тековине проистекле из нашег рата и револуције, да се ближе дружимо, да успоставимо бројне контакте са делегацијама из великог броја држава широм свијета и на крају да будемо скупа. Нешто незаборавно и за памћење, приредили сте нам изузетно лијепе тренутке које ћемо памтити док смо живи. Велика Вам Хвала. Хвала и Вашим сарадницима, Зорану Јаковљевићу, Станиславу секретару, Олгици, Бојани, Јасмини, оним младим студентима, који су уложили пуно труда и напора да нам буде лијепо.

На крају још једанпут захвалност, Вама друже Видосаве, СУБНОР-у Србије, на братском и срдачном дочеку, у слободарском Београду, И свима вама који сте уложили пуно труда да те дане будемо заједно и да нам у Београду буде топао и пријатељски пријем.

Свим Борачким и ветеранским организацијама сиром свијета желим пуно успјеха у будућем раду, и сви скупа, напријед оштро и енергично у борби против сваке врсте фашизма, тог највећег зла данашњице.

СРЕЋНО.

ЖИВЈЕЛИ!!

Подгорица, 13.03.2023. год

Радојица Радојевић, предсједник СОБНОР-а ЦРНЕ ГОРЕ

 

Уважени Предсједниче,

уз најљепша сјећања упућујем Теби и сарадницима честитке за изванредно организован Конгрес,уз посебну захвалност за подршку и пажњу коју сте указали Нашој и делегацијама бивших Југословенских република.

Теби посебне честитке за избор потпредсједника Свјетске федерације, што је велико признање за СУБНОР Србије и Региона.

Уз вјеру за даљу искрену сарадњу двије Државе и наше Организације

другарски поздрав,

Драган Митов Ђуровић,

генерални секретар Савезa удружења бораца НОР-а и антифашиста Црне Горе

 

До Претседателот на СУБНОР на Србија,

Г-дин Видосав Ковачевиќ генерал-мајор

Господине Ковачевиќ, почитуван другар и пријател на Сојузот на борците на Македонија(СБМ), дозволете да Ви го честитам изборот во највисоките органи на Светската федерација на ветераните(WVF). Како Потпретседател имајте успех и среќа во работата а особено меѓу Европските ветерански и антифашистички организации. По Вашата посета на Република Северна Македонија(11 октомври 2021-80 год.Народно востание),во Прилеп,Скопје и Пелинце,како и со средбите со тогашниот Претседател на Владата г-динот Заев ,министерката за одбрана Шеќеринска и други високи претставници,ние ја зацврстивме децениската соработка. Како тогаш,така и сега,се залагам да помогнеме и во меѓувладината соработка на патот кон мирот во демократски и активни општества во Регионот,во Европа и во Светската заедница. Пред нас се нови искушенија и реформи во боречко-ветеранските структури, како во негување на традициите од НОБ и антифашистичката коалиција,така и во сите нови текови на прогресот и толеранцијата меѓу луѓето и државите. Потпретседателе на WVF.

Господине Ковачевиќ можете да сметате како на легитимен претставник дека СБМ,членка на Ветеранската федерација,ќе ги организира своите програми на наше активно учество,особено во регионот на Југоисточна Европа.

Срдечен поздрав,

Борко Зафировски, п.претседател на Главниот одбор

 

генерал мајору Видосаву КОВАЧЕВИЋУ,

Председнику СУБНОР-а Србије

Београд

Поштовани господине Ковачевићу,

У име руководства, чланова и пријатеља Београдског форума за свет равноправних, и у своје лично име, упућујем Вам најтоплије честитке поводом Вашег избора за потпредседника Светске федерације ветерана, на Генералној скупштини Федерације, одржаној у Београду од 6. до 10. марта 2023. године.

Ваш избор на ту високу функцију веома значајне и угледне међународне организације ветерана, представља израз поверења и признања Вама, као председнику организације ветерана Србије за досадашњи рад, а посебно СУБНОР-у Србије, за његово неуморно ангажовање и велики допринос на међународном плану у неговању антифашистичких традиција, супротстављању ревизији историје и оживљавању фашистичке идеологије и других ретроградних појава, очувању мира и јачању разумевања и сарадње међу народима.

С поштовањем,

Живадин Јовановић,

Председник Београдског форума за свет равноправних 

 

генерал-мајору Видосаву Ковачевићу

председнику СУБНОР-а Србије

Поштовани господине председниче,

Поводом завршеног конгреса и 30. генералне скупштина федерације ветерана, чији је домаћин овог значајног скупа био СУБНОР Србије и његов покровитељ председник Републике Александар Вучић уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Вашег избора за подпредседника ове значајне међународне организације, у име Градског одбора СУБНОР-а Ниш примите најискреније честитке.

Уједно Вас молимо да у наше име честитате избор на високе функције и других чланова СУБНОР-а Србије – пуковника Зорана Јаковљевића за известиоца за Европу и Олге Стоиљковић Трифуновић и Милоша Тишме за делегате у финансијском комитету ове организације.

Председник ГО СУБНОР-а Града Ниша, Душан Новаковић, пуковник у пензији

Председник скупштине СУБНОР-а Града Ниша, проф. др Видимир Вељковић, пуковник – пилот у пензији

Члан Председништва СУБНОР-а Србије и координатор СУБНОР-а за југоисточну Србију и Расински управни округ, Анђелко Милићевић, пуковник у пензији

 

СУБНОР СРБИЈЕ

Председник, Генерал Видосав Ковачевић

ЧЕСТИТКА СУБНОР-а ГРАДА ВРАЊА И ПЧИЊСКОГ ОКРУГА

Савез удружења бораца народно ослободилачких ратова Града Врања и Пчињског округа од срца Вам честитају избор на функцији потпредседника Светске федерације ветерана.

Веома смо поносни на свог председника који ће нас зналачки презентовати на светској сцени и представити садржај наших активности на неговању слободарских традиција и борбе против фашистичких покрета у било ком облику.

Имате пуну подршку нашег целокупног чланства везано за реализацију бројних обавеза које ћете имати на овој врло одговорној функцији.

Желимо вам пуно успеха у будућем раду.

Председник СУБНОР-а Града Врања, Бригадни генерал у пензији Зоран Лубура

Председник СУБНОР-а Пчињског округа, Професор Мирољуб Стојчић

 

WVF Congress 2023 - Thank you Major General Vidosav Kovacevic Serbia