ИСТОРИЈА СЕ ПОНАВЉА: СРПСКИ ГЕНЕРАЛ ПОСТАО ПОТПРЕДСЕДНИК СВЕТСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ ВЕТЕРАНА

У Београду је завршен конгрес и 30. генерална скупштина федерације ветерана. Тим поводом нашу земљу посетило је 113 делегата из 40 земаља света као и неколико иностраних високих представника. Домаћин овом значајном скупу био је СУБНОР Србије под покровитељством председника Републике Александра Вучића и подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Светска федерација ветерана је међународна организација са озбиљним кредибилитетом, која окупља око 60 милиона ветерана из 142 земље широм света. Кредибилитет организације се између осталог огледа и у томе што је консултант при УН уз додељен статус ,,УН мировног промотера“. Такође ова организација је 8 пута номинована за Нобелову награду.

На јубиларној 30. Генералној скупштини бирани су и нови носиоци значајних функција ове организације. Те је нови председник Светске федерације ветерана Ел Мустафа Ел Ктири из Марока. Са поносом истичемо да је председник СУБНОР-а Србије, српски генерал Видосав Ковачевић, са највише гласова изабран за подпредседника ове значајне међународне организације. Поред генерала Ковачевића на високе функције изабрани су и други чланови СУБНОР-а Србије. Те је пуковник Зоран Јаковљевић изабран за известиоца за Европу што је значајна функција у европском комитету ове организациације, а Олга Стоиљковић Трифуновић и Милош Тишма су изабрани за делегате у финансијском комитету ове организације. Симболично је то да је и 1952. године Србија односно Југославија имала потпредседника у овој организацији – генерала Милоја Милојевића, изабраног на Трећој генералној скупштини у Лондону.

Верујемо да је гласање за наше представнике резултат предходног рада СУБНОР-а Србије, али и добре организације Конгреса ветерана. Несумњиво је да делегати одлазе из Србије задовољни нашим гостопримством и препуни позитивних утисака. Још једном се захваљујемо председнику Србије Александру Вучићу на покровитељству, као и Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарству одбране, Министарству унутрашњих послова, БИА-и, Туристичкој организацији Србије и Граду Београду, студентима Факултета за дипломатију и безбедност а посебно свим медијима који су нас пратили ових дана. Трудићемо се да оправдамо указано поверење радећи на новим функцијама у склопу Светске федерације ветерана.