ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА НАРОДНОГ ХЕРОЈА ВЕРЕ БЛАГОЈЕВИЋ У КЛЕНКУ

У организацији МО СПС Кленак, 18. марта, а у сарадњи са Градом Шапцем и општином Рума, обележена је 81 година од страдања народног хероја Вере Благојевић и више од 1200 Шапчана, Рома и Јевреја на месту званом Шицара.

Вера Благојевић била је студент медицине и кћерка адвоката Јове Благојевића. Као веома млада придружила се борцима Мачванског партизанског одреда. Крајем септембра 1941. године Немци су вршили масовна хапшења и стрељања у Шапцу и околним селима. Постоје четири гробнице на Грабовачком путу и Шицари, где је стрељано између 1200 и 1300 родољуба, деце, Рома и Јевреја. На данашњи дан, 18. марта   1942. године, са групом од шездесетак родољуба стрељана је и Вера Благојевић. Минутом ћутања присутни су одали почаст стрељаним жртвама фашизма и народном хероју Вери Благојевић.

Церемонија полагања венаца обављена је у центру села, због непроходност пута ка спомен-обележју Вере Благојевић.

Венце су положили: делегација СУБНОР-а Шабац и Рума, представници Града Шапца, представници Градског одбора СПС Шабац, делегација Општинског одбора СПС Рума, Удружење војних пензионера Шапца, представници Савета МЗ Кленак, организација резервних војних старешина Града Шапца и чланови месног одбора СПС Кленак.

На скупу се присутнима обратио и члан Градског већа Шабац, Зоран Здравковић, који се захвалио грађанима Кленка који чувају сећање на жртве и хероје страдале у борби против фашистичког окупатора.

– На Шицари су се десили најстрашнији злочини и данас је важно да чувамо поруке које носе ова места, јер је то лекција која се не сме заборавити. Град Шабац негује културу сећања. Спремни смо да, у договору са општином Рума и МЗ Кленак, учествујемо у обнови овог обележја, нагласио је Здравковић.

Обележавању годишњице присуствовали су и ученици ОШ „23. октобар Кленак“, који су припремили пригодан програм, рецитујући најлепше родољупске стихове. На самом крају, два омладинца су теренским возилом однела венце и положили их на споменик народном хероју Вери Благојевић на Шицари.