СУБНОР ЛАЋАРКА ПРИКАЗАО СВОЈУ ИЗЛОЖБУ У ДОМУ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Под окриљем Дома Народне скупштине Републике Србије 18.3.2023. године отворена је изложба „ Осамдесет година од страдања становништва Срема у акцији Виктора Томића 1942. године – Место страдања Спомен гробље“ аутора историчарке Горане Лемајић. Приређивач изложбе је СУБНОР Месне заједнице Лаћарак уз подршку Историјског архива „Срем“.

Након песничко музичког приказа присутне је поздравио заменик председника СУБНОР-а Лаћарак Дејан Уметић. Заменик Председника СУБНОР-а истакао је важност неговања културе сећања, важност помињања свих који су своје животе дали за слободу Србије и за све невине жртве које је поднео наш народ не само за нашу слободу већ и за слободу света.

Нешто више о изложби и самој акцији Виктора Томића у Срему је говорила ауторка Горана Лемајић. Ауторка је напоменула да је по броју страдалих у другом светском рату у Србији, мали пркосни и поносни Срем поднео највеће жртве. Такође она је истакла и жељу приређивача да ову изложбу погледа што већи број људи јер би се на овај начи и млађи нараштаји више се упознали са тим трагичним догађајима те страшне, ратне 1942 у Срему а памћењем и помињањем одали почаст свим невино страдалим.

На крају се присутнима обратио и изасланик Председника Републике Србије господин Дејан Савић. Он је истакао да је ово јединствени пример како једна мала средина попут села Лаћарак са својом организацијом негује културу сећања на све ослободилачке ратове Србије. Посебно је истакао потребу да се страдање становништва Срема лета 1942 у Акцији Виктора Томића, као и комплекс митровачког „Спомен гробља“ уврсти у Државни програм обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије.    

 Скупу је присуствовало преко двеста уважених гостију, између осталих: Изасланик Начелника генералштаба;  Државни секретари и саветници из Министарства одбаране, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства културе и Министарства унутрашњих послова; Народни посланици; Посланици Скупштине АПВ; Епископ Шабачки господин Јеротеј; представници дипломатског кора седам амбасада, потпредседник СУБНОР-а Србије и председник СУБНОР-а АПВ Јово Барошевчић; Делегат у финансијском комитету Светске федерације ветерана Олга Стоиљковић Трифуновић; председник  Савеза потомака ратника Србије 1912-1920 Иван Стратимировић; Председница СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак Савка Јовановић; председница Савета Месне заједнице Лаћарак госпођа Весна Скакун; Заменик начелника градске управе за културу и спорт града Сремске Митровице Зоран Мишчевић; чланови СУБНОР-а; борци ратова деведесетих; потомци бораца и жртава терора и други.

У музичком делу програма учествовао је хор „Ирид“ под руководством диригента Александре Гаруновић а програм је припремила и водила Јасна Арбанас.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак