ДОБАН КОРИОЛАН 100 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА – ВЕЛИКИ ЧАС ИЗ ИСТОРИЈЕ

Куштиљ, село на домак Вршца, настањено претежно румунским живљем, родно је место Добана Кориолана, негдашњег ученика Учитељске школе у Вршцу.

Имао је само 20 година, када су га Немци, 6. септембра 1943, извели из нацистичког логора у Петровграду и са још 160 комуниста и родољуба стрељали на стратишту Багљаш.

Био је ученик четвртог разреда – матурант, када су га нацисти ухапсили, дан уочи његовог 20-тог рођендана, по потказу и издаји Димитрија Ракитована, доушника окупационих снага за Банат, тачније доушника Др Јураја Шпилера, шефа специјалне полиције Трећег рајха у Банату, злогласног ловца на комунисте и родољубе.

Страдао је као скојевац, због својих младалачких, слободарских  уверења, због осећања за правду и једнакост у шансама, жеље за бољим животом достојним човека, због борбе против фашизма, због храбрости да са својим другом Михајлом Крстићем, из суседне Румуније, илегално, допрема оружје и муницију за јужнобанатске партизане.

Од његовог рођења,  дана 7. фебруара 1923. године навршило се 100 година.

Био је то величанствени повод да се приреди Велики час из историје, посвећен овом младом човеку, које дао свој живот за слободну будућност својих сународника, у часу, када га је тек започињао.

СУБНОР Града Вршца и Основна школа Добан Кориолан Беба, из Куштиља, уз сарадњу Месне заједнице и подшку Града Вршца, приредили су свечаност сећања и школску приредбу у част Добана Кориолана, у част слободе за коју се борио, у част слободе, коју живимо.

Мирча Болдовина, директор школе, поздравио је присутне, код споменика хероја испред саме школе, добродошлицом и успоменом на херојско деловање  млађаног Кориолана.

Драгољуб Ђорђевић, председник СУБНОР Града Вршца, осврнуо се на вишегодишњу сарадњу са Основном школом у чувању успомена на мештане Куштиља, страдале у Другом светском рату и  захвалио на подршци и сарадњи на припреми и реализацији  Великог часа из историје. Ђорђевић је истако да су Кориоланов дечачки изглед, широки осмех и поготово надимак: Беба, скривали прворазредног обавештајца и борца. Стога, све до издаје, није будио сумњу код окупатора, да је у ствари осведочени антифашиста и слободар.

Великом часу из историје присуствовали су, чланови Градског већа Вршца, изасланик Генералног Конзула Румуније у Републици Србији, председник СУБНОР Војводине са сарадницима, представници Месне заједнице Куштиља, чланови градског одбора СНС, мештани, ђаци и професори школе из Куштиља, те директори Основних школа из Вршца и Павлиша и  у великом броју – чланови СУБНОР Вршца.

Сви они, положили су венце и поклонили се сенима хероју слободе.

У парк Мира и слободе, које подиже вршачки СУБНОР, годинама у назад, на подручју Вршца,  ђаци су са својим директором засадили још три нова стабла.

Након церемоније добродошлице, одавања поште минутом ћутања и полагања венаца и допуне засада,свечаност је настављена у школској сали.

СУБНОР града Вршца, поводом 100 година од рођења Добана Кориолана Бебе, расписао је литерани конкурс за ученике истоимене школе у Куштиљу са темом: Добан Кориолан Беба- борац за слободу. Пофесори школе, као својеврсни жири, одабрали су 10 запажених радова, Својим радовима истакли су се: Таикуна Естера 8.разред, Иван Андреа 6.разред, Гавриловић Филип 6.разред, Павловић Катарина 6. разред, Иван Даријана 6. разред, Царан Мелина 6. разред, Пуренда Јосиф 6. разред, Пуренда Патрик 6. разред, Панчован Коина 6.разред, Стевић Анастасија 7. разред, Јенча Давид 8. разред, Лепа Андреа 8. разред.

Председник СУБНОР Града Вршца и директор школе уручили су ђацима награде и признања.

Посебан чин било је уручење Златне повеље СУБНОР Града Вршца Основној Школи Добан Кориолан за очување традиције антифашизма, историјске истине о борби народа Србије за слободу и доследно васпитавање ђака у духу родољубља и слободарства.

У име Града Вршца, надахнутом беседом обратио се Др Трајан Качина, члан Градског већа задужен за културу.

Предсеник СУБНОР АП Војводине, Јово Барошевчић, пренео је поздраве СУБНОР Србије и поздравио професоре и ђаке, истакао значај културе сећања и чувања успомена на борце за слободу, са акцентом на борбу за истину, а против ревизионизма историје, која је узела маха пласирањем неистина и лажи.

Оно, што су  потом приредили малишани, ђаци школе, вођени сигурном руком својих професора музике, језика ђачки хор, фолклор, народна игра и плес, рецитал, посвећен слободи, под знамењем Голуба мира, била је ретко виђена приредба, која због љупкости и дечје искрене радости, никога, у препуној школској сали није оставила равнодушним. Учестали и ритмични аплаузи потврда су и награда за учињени труд и представу изведену, готово у маниру искусних профeсионалаца.

Присутни гости, родитељи, ђаци и професори, нису скривали своје одушевљење виђеним.

Управо се за то, што смо заједно приредили доживели на Великом часу из историје, борио млађани скојевац и родољуб, Добан Кориолан. За безбрижно одрастање, учење, рад, игру, песму и благостање у слободи.

Није доживео да види својим очима, али је свесно веровао да ће победа доћи и настати слобода. У том уверењу, несебично је даровао свој живот.

Целокупан догађај забележиле су локалне и регионалне телевизије и медији, а РТС је, осим извештавања, припремио и посебну емисију о овом, несвакидашњем јубилеју

Приредио

Драгољуб Ђорђевић