ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА „ПОГИНУЛИ БОРЦИ ЗЛАТИБОРСКОГ ОКРУГА У РАТОВИМА 1991 -1999“

У Ужицу је одржана промоција монографије „Погинули борци  Златиборског округа у ратовима 1991–1999“ у издању Савеза удружења ветерана Златиборског округа.

Књига је  сведочанство о страдању и херојству српског војника на ратиштима током деведесетих и говори о њиховој жртви за слободу Србије.

Промоцији су поред представника јавног живота присуствовали чланови породица палих бораца којима су на крају скупа који је почео минутним ћутања у сали Градске скупштине уручени примерци монографије. Болна сведочења породица и родбине у периоду погинулих бележили су председник Савеза удружења ветерана Златиборског округа Ранко Обрадовић и председник Удружења ветерана Ужица Дара Дамњановић.

Председник Окружног савеза Ранко Обрадовић подсетио је да је промоција одржана у свим општинама Златиборског округа и да је наишла на одобравање грађана укључујући и писане речи захвалности чланова породица погинулих што је ова књига угледала светло дана после три деценије од трагичног губитка најдражих у ратовима деведесетих и током НАТО агресије. 

-Њихова имена заувек су уписана у списак српских хероја који су своје животе дали за отаџбину. Пре настанка ове монографије према  нашој евиденцији имали смо 102 борца и 3 цивилне жртве рата, а током писања дошли смо до цифре 111 бораца и три цивилне жртве и три преминула од последица уранијума којих ће нажалост бити све више – навео је Обрадовић.

Он је изнео тужне чињенице да од 111 погинулих бораца, њих 55 погинулих нису имали прилику да формирају своје породице јер је на почетку младости угашен њихов живот, да је десетак породица угашено, јер су изостали наследници и да је 18 погинулих  добровољаца било млађе од 21 године.

-Иза погинулих бораца остало је 84 деце. Нажалост велики број малишана није био у прилици да упозна своје очеве јер су се родили непосредно после њихове погибије као у случају једног полицајца из нашег краја на Косову и Метохији чије је дете рођено два дана после очеве сахране – сведочио је Обрадовић на промоцији књиге написане у част хероја.

На скупу је речено да с обзиром на реакције после промоција по региону већ постоји потреба да се књига која се дели бесплатно доштампа у тиражу од 500 примерака.      

Председник Удружења војних пензионера и сарадник на изради монографије Ратко Ђорђевић рекао је да су животне приче хероја писане срцем и душом, храбро и у сузама у част свих хероја из нашег краја који су били у директним ратним окршајима у последњој деценији 20. века на тлу треће Југославије.

-Ратови су завршени, последице се памте, Југославија се распала, егзодус и жртве се описују, траже се нестала лица… Остају сећања и туга за изгубљеним животима и нада да више неће бити нове Југославије и да ћемо чувати нашу Србију – поручио је Ђорђевић који је говорио и о спомен обележјима јунацима последњих ратова уз речи  „да се не заборави и да се не понови“.

Новинар и публициста Зоран Жеравчић истакао је значај монографије у којој се налазе биографије погинулих бораца из Златиборског округа и за прецизно утврђивање војних и цивилних жртва рата, јер је то посао који још није урађен на нивоу државе. Он је подсетио да је Окружно удружење ветерана друго у Србији које је издало књигу у којој су сабране војне и цивилне жртве рата после краљевачког удружења које је то урадило за Рашки округ.

-Сутра када неко донесе одлуку и приђе послу утврђивања последица ратова 1991-1999. године за Златиборски округа посао ће му бити веома олакшан, јер ће имати књигу коју представљамо и „Трагично пролеће“ Ђорђа Пилчевића о НАТО бомбардовању – навео је Жеравчић који је истакао важност монографије за културу сећања српског народа наводећи примере ратова у протеклих век и по за које и данас не знамо број српских жртава.

Промоцији су поред представника војске и полиције и бројних институција  присуствовали председник Градске скупштине Ужица, Бранислав Митровић и државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу Сретен Селаковић који је изразио захвалност Савезу ветерана што је Ужице други регион у Србији који је направио једну овакву монографију, јер како је рекао „народ без културе сећања на погинуле борце не може имати своју будућност“.

10.2.2023.