ДОДЕЛА ПРИЗНАЊА СУБНОР-а СРБИЈЕ

На свечаности поводом одржане манифестације обележавања 80-годишњице антифашистичког устанка у Србији 26. јуна 2021. године у Меморијалном парку „Бубањ“ у Нишу под називом „Да рата више не буде“ 25.03.2022. године у Свечаној сали Клуба војске у Нишу додељена су највиша признања СУБНОР-а Србије. Признања су добили најзаслужнији појединци и организације који су допринели да ова антифашистичка манифестација прерасте у традиционално окупљање бораца и грађана југоисточне Србије и Расинског округа у Нишу у организацији ГО СУБНОР-а Ниш и Града Ниш као његов генерални покровитељ.

Свечаност је отпочела Химном Републике Србије „Боже правде“ коју је отпевала професорица музичке уметности Анита Ферлеж Ераковић. Након тога скуп је отворио пуковник у пензији Анђелко Милићевић, председник одбора за обележавање 80-годишњице почетка НОР-а у Србији „Да рата више не буде“, члан председништва СУБНОР-а Србије и координатор за југоисточну Србију и Расински управни округ и позвао присутне да се минутом ћутања ода пошта свим погинулим и несталим борцима ослободилачких ратова.

Након тога посебно је поздравио: борце ратова 90-тих година и 99. године, на челу са легендарним командантом Приштинског корпуса генерал-пуковником Владимиром Лазаревићем; генерале на челу са замеником команданта Копнене војске генерал-мајором Слађаном Стаменковићем са сарадницима; градоначелницу Ниша Драгану Сотировски са сарадницима; председника Скупштине града Ниша др Бобана Џунића са сарадницима; председника СУБНОР-а генерал-мајора Видосава Ковачевића са сарадницима; оца Бранка Цинцаревића, заменика владике нишког господина Арсенија; представнике градских и општинских одбора СУБНОР-а југоисточне Србије, а посебно ГО Ниш као организатора ове манифестације заједно са Градом Нишом; учеснике округлог научног скупа „Година 1941. у југоисточној Србији“, на челу са проф. др Гораном Максимовићем, бившим деканом Филизофског факултета Ниш и проф. др Драга Мастиловића, декана Филизофског факултета на Палама.

Затим се обратио следећим речима: „Чини нас поносним што сте и ви овој јубиларној манифестацији дали немерљив допринос у обележавању величанствене антифашистичке борбе нашег народа, који је у четворогодишњој борби дао велики допринос сламању ове антицивилизацијске немани широм наше мајке Србије. Данас, а и увек, сви ми овде присутни, треба да се поносимо што је СУБНОР Србије поуздан сведок о свом времену и у служби историјске науке која је дужна да нуди истину, и само истину, којом прошлост одређује разумевање садашњости и омогућава наговештаје будућности. Упркос свим тешкоћама и притисцима са којима је наша земља, а посебно данас, наша Србија, изложена – победићемо, исто онако како су то чинили наши преци. Јер другу отаџбину немамо“, истакао Анђелко Милићевић.

Након тога, скупу се обратила Драгана Сотировски, градоначелница Града Ниша, која је, између осталог, рекла: „Садашње и будуће генерације, свој дуг херојима у одбрамбеним ратовима Србије треба и могу да исказују културом сећања. Најмање што смо могли да учинимо је да на Бубњу прошле године организујемо обележавање 80-годишњице антифашистичког устанка у Србији, јер прошлост није само оно што се догодило, будућност може бити и оно што се може поновити.“ Стога ће Град Ниш, како је најавила, „бити покровитељ обележавања Дана борца ове године у Меморијалном парку на Бубњу, као што је то био и прошле године када смо на истом месту са СУБНОР-ом обележили почетак устанка у Србији.“ На крају је, честитајући добитницима највећег признања СУБНОР-а Србије поручила да су нам потребни хероји у миру и за мир и да је „мир и стабилност – једнако јака Србија“.

Председник СУБНОР-а Србије генерал-мајор Видосав Ковачевић, у свом обраћању присутнима, а посебно борцима, издвојио је: „Ви сте свесно изабрали антифашизам као своју вредност, и чврсто стојите у свом убеђењу, зато што се усуђујем рећи да је антифашизам данас потребнији него икада. Били смо се мало погубили уназад неколико деценија, а можда је све почело када је Европа 1985. године одлучила да Девети мај не слави као Дан победе над фашизмом, него као Дан Европе. Стога је нагласио да „и није проблем што Европа неће да велича да их је ослободила Црвена армија, него проблем је велики ако смо рекли да је фашизам био највеће зло двадесетог века, а да је победио антифашизам као добро. Проблем настаје не само у Европи, него и код нас једно време, када ви предстанете да славите победу доброг над злом.“

Највише одликовање СУБНОР-а Србије Медаља борца“ са златном значком која се додељује преживелим борцима Другог светског рата, овога пута први пут СУБНОР Србије доделио је команданту прослављеног Приштинског корпуса Војске СРЈ генерал-пуковнику Владимиру Лазаревићу.

Након тога, председник СУБНОР-а Србије генерал-мајор Видосав Ковачевић и председник Скупштине СУБНОР-а Србије Мирољуб Стојчић, организацијама, јавним и културним радницима и појединцима уручили су повеље и захвалнице за допринос у обележавању 80. годишњице антифашистичког устанка.

У име добитника признања захвалио је генерал Лазаревић који је говорио о одбрани Косова и Метохије у НАТО агресији на нашу земљу 1999. године. Он је рекао да Медаљу борца“ и златну значку доживљава као признање свим припадницима Приштинског корпуса који су бранили земљу.

Пуковник Ађелко Милићевић је након тога позвао да се поново борци и народ из југоисточне Србије и Расинског округа окупи у још вечем броју 2. јула 2022. године у Меморијалном парку „Бубањ“ поводом обележавања Дана борца уз речи: Живео СУБНОР Србије! Живела наша Србија!

Свечаност је завршена песмом „Востани Сербије“ коју је отпевала професорица музичке уметности Анита Ферлеж Ераковић.

Проф. др Видимир Вељковић,

председник Скупштине СУБНОР-а Ниш

25. март 2022.