ОКРУГЛИ НАУЧНИ СТО „ГОДИНА 1941. НА ЈУГОИСТОКУ СРБИЈЕ“

Поводом обележавања 80-годишњице од почетка антифашистичког устанка у Србији, која је одржана 26. јуна 2021. године у Меморијалном парку „Бубањ“ у Нишу под називом „Да рата више не буде“, данас је, у организацији ГО СУБНОР-а Ниш и Филозофског факултета Ниш – Департмант за историју, одржан округли научни сто „Година 1941. на југоистоку Србије“.

После уводне речи модератора научног скупа проф. др Горана Максимовића, професора са Филозофског факултета у Нишу научном скупу обратио се председник СУБНОР-а Србије мр Видосав Ковачевић који је указао на актуелне светске процесе којима се беспризорно напада антифашизам, посебно у земљама тзв. „западне демократије“ које радикално промомовишу ретроградну идеологијуа за коју је цивилизовани свет веровао да је завршетком Другог светског рата за сва времена уништена.

Гост скупа, проф. др Драга Мастиловић, присутне историчаре упознао је са стањем историјског истраживања у области ратних збивања у Другом светском рату, као и познатим, и све присутнијим, идеолошким дилемама и (не)научним тумачењима, како научне заједнице, тако и обичних грађана, која се односе на народноослободилачки и грађанскиог рат.

На овом научном скупу своја научна сазнања саопштили су најпознатији историчари из овог региона – Ниша, Врања, Прокупља, Пирота и Лесковца. Специјални гост био је историчар проф. др Драга Мастиловић, декан Филозофског факултета са Пала.

Обухваћено је десет тема. Тако је Душан Андрејевић, историчар-архивист из Историјског архива Ниш, говорио на тему „Ратна 1941. година у Збирци рукописних хроника аутобиографија и биографија учесника НОБ-а Историјског архива Ниш“. Бранка Јанаћковић, историчарка-архивска саветница и Драгана Станисављевић, архивисткиња из Историјског архива Врање, скуп су упознале са „Збирком докумената Добривоја Јовановића као сведочанству о развоју Народноослободилачке борбе у Округу врањском и борбеном путу Осме српске ударне бригаде“.

Бобан Јовановић, историчар-архивист из Историјског архива Прокупље, на скупу је говорио о „Приликама у Топлици 1941. године према изјавама заробљених припадника партизанског покрета“. Из Историјског архива Пирот своја научна сазнања скупу су пренели историчари-архивисти Давор Лазаревић и Предраг М. Виденовић – први на тему „Слика окупације на страницама Бугарског запада“, а други о „Организацији бугарске младежи ‘Браник’“.

Дарко Жарић, музејски саветник-историчар из Историјског архива Прокупље, наступио је с темом „Народни херој Ратко Павловић Ћићко – верник, грешник, отпадник“. Народни музеј Зајечар представила је Јелица Илић, виши кустос, чије је излагање било насловљено „Бугарска окупациона војска на Старој Планини 1941. године“. Александар Миљковић, докторанд Филозофског факултета у Нишу, научном скупу је представио тему: „Четници Косте Миловановића Пећанца у сећањима Драгутина Јовановића“.

Са истог факултета, доц. др Дејан Антић, изабрану тему за округли научни сто, представио је текстом „Радови Хранислава Ракића о 1941. години у ‘Лесковачком зборнику’“. Скупу се обратио и проф. др Зоран Миладиновић с Високе школе струковних студија за криминалистику и безбедност из Ниша, с темом „Српска књижевност на територији јужне Србије у 1941. години“.

ГО СУБНОР-а Ниша након одржаног округлог научног скупа објавиће Тематски зборник који ће бити доступан широј научној јавности, борцима, грађанима и читаоцима љубитељима историјских догађаја из НОР-а и антифашистичке борбе у Србији.

Проф. др Видимир Вељковић,

председник Скупштине СУБНОР-а Ниш

25. март 2022.