ДАН СЕЋАЊА НА МАЈОРА ЗОРАНА РАДОСАВЉЕВИЋА

Зоран Радосављевић пилот ратног ваздухопловвства Војске Србије рођен је 26. фебруара 1965. године у Приштини. Његов отац, Светозар, био је војно лице при Југословенској народној армији. Због честих селидби захтеваних због професије његовог оца, Зоран је детињство провео широм бивше Југославије.

Основну школу је завршио у Београду. Затим се школовао у Ваздухопловној општој средњој војној школи „Маршал Тито“ у Мостару. Касније је похађао Ваздухопловну војну академију у Пули и Задру.

Након разних усавршавања и преобука, уз напоран рад, Зоран Радосављевић 1992. године постаје један од најмлађих пилота у ескадрили Мигова 29 у историји југословенског ратног ваздухопловства. Своје лично усавршавање завршио је на последипломским студијама Саобраћајног факултета у Београду где је 1998. године магистрирао.

Колеге су га увек изразито цениле због изузетне радне етике и поштовања униформе. Почетком НАТО бомбардовања Зоран је био лоциран у својој јединици, 127. ловачкој авијацијској ескадрили „Витезови“ која је била смештена на војном аеродрому „Батајница“.

Мајор Радосављевић се 26. марта 1999. године добровољно јавио да иде на борбени задатак. Упркос молбама његове мајке, са којом је причао пре овог кобног датума, упутио се у сусрету агресору. Његов МиГ-29 оборен је од стране вишеструко јачег противника близу Мајевице у Републици Српској. Сахрањен је у Београду.

Са благословом Његовог преосвештенства Владике зворничко-тузланске епархије господина Фотија, војни свестеник Војске Републике Српске, отац Васо Поповић, посетио је место где је 26. марта 1999. године погинуо у одбрани од агресије НАТО-а на СРЈ пилот мајор Зоран Радосављевић.

Са монасима Манастира Тавна одржали су парастос.

На месту где је пронађено тело погинулог пилота Зорана Радосављевића налази се спомен-плоча, Манастир Тавна, Доња Крчина.