ПРЕ 23 ГОДИНЕ ОБОРЕН ЈЕ Ф-117А

Ловац бомбардер Ф-117А, који је учествовао у НАТО бомбардовању СРЈ, оборен је на данашњи дан пре 23 годинe у атару Буђановаца.

Мит о необоривом америчком „невидљивом“ ловцу бомбардеру Ф-117А срушен је пре 23 године, на данашњи дан, када су га обориле јединице Војске Југославије.

Летелицу Ф-117А оборио је 3. Дивизион 250. Бригаде противваздухопловне одбране, који су у 20.42, захваљујући способности јединице, исправној техници и „малој техничкој иновацији“ успели да га погоде са земље.

Авион је пао у атар села Буђановаца, пошто је претходно гађан са две ракете типа „нева“. Јединицом која га је оборила командовао је пуковник Золтан Дани.

Пилота обореног авиона Дејла Зелка евакуисале су америчке снаге.

Ф-117А „ноћни соко“ репутацију је стекао борбеним летовима над Ираком у Заливском рату 1991. године, када је, према објављеним подацима, 1.270 пута пролетео непримећен ирачким небом, у 39 борбених мисија.

Авион Ф-117, конструисан у облику брушеног дијаманта, што је необично за летелице те намене, у америчкој војној терминологији добио је назив „стелт“, што на енглеском језику значи „кришом“, „у потаји“, или „невидљиви“.

Ф-117А је представљао симбол моћи због савремене технологије којом је опремљен, а што му је омогућавало да буде „невидљив“ за све радарске системе.

Авиони тог типа конструисани су са оштрим угловима, који представљају скуп кривина од којих се одбијају радарски зраци, а захваљујући сачињеним специјалним композитним материјалима, утичу да се летелица не може регистровати на радару.

Процедуром пре борбеног лета Ф-117А прецизно се утврђују локације радара и убацују се у компјутер који се зове „Елвира, господарица ноћи“, а он потом одређује маршруту лета.
О томе како су Срби успели да надмудре „Елвиру“ писао је њујоршки лист
Њузви јула 1999. године.

„Три ноћи пре судбоносног лета Ф-117А авиони ‘стелт’ летели су практично истом маршутом. Срби су сваки дан померали радаре, а укључивали их само накратко, тек колико је потребно да се сниме маршруте авиона који долазе, али не довољно да би их открио авион НАТО-а за детектовање“.

Њујоршки лист је навео да је четврте ноћи, док је Ф-117А бацао бомбе на циљ недалеко од Београда, отвор за избацивање пројектила на авиону на српским радарима почео да шљашти, тако да су Срби брзо испалили ракете и погодили циљ.