Вршац: ТРИБИНА У „САЛИ ХЕРОЈА“

Поводом историјског датума, 27. марта 1941. СУБНОР Града Вршца, приредио је Трибину у својој Сали Хероја.

Овај датум има посебно значење у историји Србије.

Првог, 27. марта 1941. године, у Србији је срушен Тројни пакт, и то је био почетак борбе против фашизма, у тада поробљеној Европи.

Другог, 27. марта 1999. године у Србији је срушен „невидљиви“ бомардер Ф 117, на самом почетку одбране од НАТО агресије на СР Југославију.

Пред многољудним аудиторијумом, у атмосфери максималне пажње, Драгољуб Ђорђевић је говорио о значењу овог јединственог датума за историју у међусобној повезаности истим, слободарским поводом, иако са временском дистанцом од 81. годину.

Посебан осврт дао је на околности и стање у Европи, непосредно пред нацистички напад на Краљевину Југославију, изазван рушењем Тројног пакта, који је намесничка влада Кнеза Павла Карађорђевића, пером министра иностраних послова Цинцар Марковића, потписала у Бечу 25. марта 1941. године.

Одговор народа Србије на акт Намесничке владе, којим је поништен Тројни пакт, изазвао је гнев нацистичког вође Адолфа Хитлера и уследио је напад који је довео до слома Краљевине Југославије у Априлском рату за свега 12 дана. Ипак, ови догађају одложили су Блиц криг усмерен на Совјетски Савез, првобитно одређен за 15. мај. Тек 28 дана касније активиран је План Барбароса и напад је почео 22. јуна. То је било довољно да се немачка војна армада заглави у Руску зиму, затечену пред Москвом, Лењинградом, Стаљинградом…

Историја је показала да су мартовски догађаји у Србији и Југославији 1941. у великој мери утицали на ток и исход Другог светског рата и слом нацистичке Немачке.

Пуковник, Дани Золтан, командант јединице ПВО, која је 27. марта 1999. оборила амерички бомбардер Ф-117, такозвани: невидљиви, аутентично је сведочио о догађају, који је, знањем и вештином припадника војске Југославије обележио одбрану слободе од злочиначког подухвата НАТО Пакта против сувере државе СР Југославије, оснивача Уједињених нација.

Срушен је мит о технолошкој супериорности и оснажio морал становништва и Војске СРЈ, уз опште одушевљење слободарског света широм планете.

Сјајна интерпретација јунака одбране од НАТО агресије, пуковника Дани Золтана, о околностима и самом току операције и чину обарања Ф 117 СТЕЛТ, у више наврата подржана је аплаузом одушевљења.

Посебан пажњу имала је прича о сусрету Америчког пилота, који је управљао обореним авионом, Дејл Зелка, и пуковника Дани Золтана, под чијом командом је оборен, означена као својеврсна и снажна анти ратна порука.

У том духу трибина је завршена, са јасним ставом да нам је Србија једина домовина и да ћемо је увек спремно бранити, ипак са жељом, да рата више не буде!

Приредио Драгољуб Ђорђевић