ДОСТОЈАНСТВЕНО ОБЕЛЕЖЕНА 146. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА ВРАЊА ОД ТУРАКА

Град Врање и СУБНОР Града Врања достојно су обележили 31. јануар, Дан града и 146. годишњицу ослобођења од Турског ропства, након 4,5 века робовања. У борби за ослобођење Врања и околине погинула су 122 војника, а рањено је 229 војника подофицира и официра. Крај споменика „Чика Мита“ организован је комеморативни скуп, на коме се, након државне химне, присутнима обратио председник Привременог органа Града Врања др Слободан Миленковић истакавши значај ослобођења Врања од вишевековног турског ропства. „Споменик Чика Мита је ту да нас подсети на наше славне претке, и на њихову одлучност и спремност да се жртвују за слободу. Обележавањем овог значајног датума, сећамо се прошлости, али ово је и прилика да истакнемо да у слободи морамо да развијамо, градимо и унапређујемо наш град. Само на тај начин показаћемо да смо достојни потомци наших прадедова који се нису плашили да оставе своје животе, као темеље наше слободарске будућности“, поручио је градоначелник др Слободан. Помен храбрим српским ослободиоцима служио је је викар патријарха српског Порфирија, епископ липљански Доситеј са свештенством.

Крај споменика ослободиоцима Врања, венце и цвеће положили су председник Привременог органа Града Врања др Слободан Миленковић са сарадницима, командант Четврте бригаде Копнене војске бригадни генерал Новица Петровић са сарадницима, као и државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дејан Антић.

Такође, венац је положио и начелник Пчињског Управног округа Срећко Пејковић, председник Привременог органа градске општине Врањска Бања Драган Сентић, заменик начелника Полицијске управе Дејан Маринковић са сарадницима, начелник Центра БИА Милош Ристић са сарадницима, делегације града Требиње, општина Куманово, Брод и Источно Ново Сарајево, као и представници СУБНОР Србије, Удружења српских ратних ветерана Врање ратова од 1990-1999., Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије до 1918., Удружења пензионера БИА Врање и Удружења војних пензионера Србије ГО Врање, Удружења Српски ратни ветерани и Потомака ратника до 1918. године. У одавању почасти учествовао је и почасни вод Четврте бригаде копнене војске.

У касарни „Први пешадијски пук књаза Милоша Великог“ у Врању одржана војна свечаност поводом Дана Четврте бригаде копнене војске, који се обележава у спомен на 31. јануар 1878. године, када је српска војска ослободила Врање.

Пред свечаним стројем припадника бригаде, прочитане су честитке поводом празника, презентована су кључна достигнућа у изградњи оперативних способности јединице и уручена признања најбољим појединцима.

У осврту на постигнуте резултате у години за нама истакнути су посвећеност, професионализам и висок ниво оспособљености припадника бригаде потврђени на здруженим вежбама и у реализацији свих додељених задатака, превасходно током ангажовања дуж административне линије са Косовом и Метохијом, чиме су дали пун допринос јачању оперативних способности Копнене војске и безбедности свих грађана у овом делу Републике Србије.

Свечаности су присуствовали заменик команданта Копнене војске генерал-мајор Слађан Стаменковић, представници јединица Војске Србије, Српске православне цркве, органа локалне самоуправе и институција са којима бригада сарађује и бројни гости.

Припадници Четврте бригаде копнене војске су обележили и крсну славу јединице – Светог Атанасија Великог, а свету архијерејску литургију тим поводом служио је викар патријарха српског Порфирија, епископ липљански и војни Доситеј.

У Позоришту „Бора Станковић“ одржана је свечана академија на којој су уручена Јавна признања ,,31. јануар“ заслужним појединцима и колективима, поводом обележавања Дана града и 146. годишњице од ослобођења Врања од Турака. На свечаности је говорио председник Привременог органа Града Врања др Слободан Миленковић који је на почетку нагласио да Врање данас слави слободу, најузвишенији идеал сваког времена, сваког народа и сваког друштва. ,,Слобода је бесконачност, а живот у слободи нуди мир и достојанство. Слобода је била заветна мисао и наших предака, који су се часно борили за своју земљу. И нису одустали док је нису освојили. 31. јануар 1878. године један је од најзначајнијих датума у историји нашег града. Била је то епохална прекретница за Врање, за коначно ослобођење од вишевековног турског зулума. Зато ни ми сада, док се сусрећемо са изазовима, не одустајемо од нашег зацртаног циља, да обнављамо и градимо инфраструктуру, да у граду створимо услове по мери сваког човека, услове за бољи и квалитетнији живот“, рекао је Миленковић.

Као и ранијих година руководство Града и СУБНОР-а, координираном активношћу, достојанствено су обележили овај историјски значајан датум.

Крај споменика ослободиоцима Врања, венце и цвеће положили су председник Привременог органа Града Врања др Слободан Миленковић са сарадницима, командант Четврте бригаде Копнене војске бригадни генерал Новица Петровић са сарадницима, као и државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дејан Антић.

Такође, венац је положио и начелник Пчињског Управног округа Срећко Пејковић, председник Привременог органа градске општине Врањска Бања Драган Сентић, заменик начелника Полицијске управе Дејан Маринковић са сарадницима, начелник Центра БИА Милош Ристић са сарадницима, делегације града Требиње, општина Куманово, Брод и Источно Ново Сарајево, као и представници СУБНОР Србије, Удружења српских ратних ветерана Врање ратова од 1990-1999., Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије до 1918., Удружења пензионера БИА Врање и Удружења војних пензионера Србије-ГО Врање.

31.1.2024