СЕДНИЦА ИЗВРШНОГ ОДБОРА СВЕТСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ ВЕТЕРАНА

Путем видео везе одржана је 178. седница Извршног одбора Светске федерације ветерана. Седницом је председавао др Ел Мостафа Ел Ктири из Марока, а учествовали су заменик председника генерал-мајор Видосав Ковачевић, генерални секретар Дан Виго Бергтун из Холандије, главни благајник Дерек Одуро из Гане, председавајући Сталног комитета за Европу Андреј Коцбек из Словеније, председавајући Сталног комитета за Африку Тут Гатвич из Судана, као и председник Сталног комитета за Азију Ханс Сонг из Тајвана.

Председник Ел Ктири отворио је састанак поздравивши присутне и ставивши на усвајање Записник са прошле седнице одбора одржане 30. новембра 2023. године, који је једногласно усвојен.

Генерални секретар и главни благајник неколико дана уочи овог састанка боравили су у Мароку где су детаљно разговарали о стратегији рада организације (првенствено везану за финансирање) у наредном периоду.

Одлучено је, такође, да се угасе рачуни организације у Шведској те да се отвори један обједињени рачун у Швајцарској.

Дан Виго Бергтун изложио је финансијске проблеме којима је Федерација изложена констатујући да је чланарину за 2024. годину платио занемарив број чланова. Дан Виго је уједно поднео оставку на функцију генералног секретара из здравствених разлога, а исту ће обављати све до избора новог секретара.

Што се тиче финансирања заменик, генерал Ковачевић изнео је предлог да федерација као организација која је део система Уједињених Нација треба да аплицира за средства и из њихових фондова.

За наредни период најављено је организовање састанка Сталних комитета; за Европу у Словенији и за Азију у Тајпеу (Тајван).

Господин Андреј Коцбек који је присуствовао Конгресу и 30. генералној скупштини Светске федерације ветерана у Београду и понео импресивне утиске замолио је генерала Ковачевића за помоћ у организацији састанка у Словенији, коју ће му генерал радо пружити.

У даљој плодној дискусији предложено је да се организују и субкомитети у земљама из истих регија како би се оживео рад организације у мањим целинама, јер је Федерација светског формата и Извршном одбору је немогуће да покрије, зна и уважи све проблеме са којима се сусрећу државе из истог рејона.

Плодна дискусија трајала је три сата, а наредни састанак Извршног одбора заказан је за почетак марта 2024. године.