ДРАГИША СТОЈАДИНОВИЋ – ХЕРОЈ С ПУШКОМ И ФОТО-ОБЈЕКТИВОМ 

Пише: Драгољуб Филиповић

Кинематографска секција српске војске у Солуну 1917.

Стојадиновић је ратни херој овенчан Орденом за храброст и Карађорђевом звездом за заслуге у Првом балканском рату. Упоредо је легенда српске кинематографије, филмски архивиста, историчар филма и сценариста у исто време. Поред тога био је: новинар, фотограф, филмски сниматељ, правник, мотоциклиста па и авијатичар.

У Великом рату Драгиша Стојадиновић је основао кинематографску секцију Врховне команде, која је окупљала фотографе, сниматеље и сликаре.

Окупатори уништавају Стојадиновићеву документацију са више хиљада снимака. Он пак неуморно снима рат фотоапаратом, а затим и кино-камером одузетом од шпијуна.

При повлачењу преко Албаније Стојадиновић је са собом имао само фотографски апарат. Жалио је што на том путу није имао кино-камеру јер су сцене биле тешке и жалосне и вредело их је снимити како би се овековечиле.

По доласку на Крф, Врховна команда му је наредила да оде у Рим и да купи материјал потребан за оснивање Фотографско-кинематографске секције. Набављени фотографски материјал Стојадиновић упућује у Солун, а сам одлази у чувену битку на Горничеву где је и рањен. Врховна команда га поставља за шефа Фотографске и кинематографске секције која снима болнице, фронт, команданте.

Драгиши Стојадиновићу, јунаку 13. пука „Хајдук Вељко”, ратнику с пушком и објективом родни Неготин одужио се спомен плочом која је постављена на градски биоскоп „Крајина”. И то је све.

За испољену иницијативу и велику храброст коју је испољио у биткама на Авали и Торлаку натеравши непријатеља да делом снага отвори фронт према њему, једном једином, омогућио је јединицама Пука да остваре своје борбене задатке и ратне циљеве. За то је од стране Команде јавно похваљен 29. септембра 1915.

Током кратког предаха између Балканских и Првог светског рата Драгиша Стојадиновић је у Београду обучавао у гађању пиштољем школарца кога му је довео војвода Танкосић. Тек после Видовданског атентата 1914. г. он открива да је пуцању учио Гаврила Принципа.