Дулене

САМО ЈЕ ЈЕДАН ПОКРЕТ БИО АНТИФАШИСТИЧКИ

Мало село Дулене, између Крагујевца и Рековца, било је 16. септембра 1941. године стециште партизанских команданата Србије. У кући Павловића одржано је историјско саветовање на коме су донете одлуке о борби против фашиста и њихових слугу, а Крагујевачки партизански одред пред члановима Главног штаба НОП-а Србије положио је партизанску заклетву.

На саветовању су учествовали Родољуб Чолаковић Роћко, Филип Кљајић Фића, Никола Груловић, Сретен Жујовић Црни, Мијалко Тодоровић Плави, Милан Благојевић Шпанац, Раја Недељковић, Павле Јакшић, Владо Дедијер, Светислав Ћећа Стефановић, Милинко Кушић, Момчило Радосављевић, Андра Ђорђевић и Љубиша Урошевић, од којих ће неки касније бити проглашени за народне хероје.

Пред спомен кућом одржан је час историје ученицима основних школа који су обишли спомен собу. Дуленско саветовање је заправо предходило партизанском саветовању у Столицама.

Градски одбор СУБНОР-а Крагујевац је са локалном самоуправом Крагујевца и мештанима засеока Лиса успео да поправи пут до спомен куће.

СУБНОР је наставио традицију обележавања јубилеја из НОР-а и одржавање историјског часа на месту догађаја. На овај начин млада генерација се упознаје са славном историјом и борбом против фашиста у Другом светском рату. Посебно у време кад се јављају фалсификатори и измишљају покрете као антифашистичке и поред тога што су били у служби окупатора.