САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 850406Укупно посета:
  • 2633819Укупно прегледа:
  • 3Тренутно посетилаца:

ВРАТИО СЕ НОВИ ЖИВОТ

Седамдесетпету годишњицу ослобођења од бугарских фашиста у Другом светском рату поносно Трговиште је обележило свечанo и достојанствено, носећи епитет првог ослобођеног места у тадашњој поробљеној Европи.

Руководство Општине Трговиште и СУБНОР Трговишта, реализовали су садржајан програм.

Код споменика погинулим борцима, испред Основне школе, одата је почаст полагањем венаца и цвећа бројних делегација и плотуном 4. бригаде Војске Србије.

О значају јубилеја, говорио је председник Општинског одбора СУБНОР-а Трговиште Милорад Станковић.

Тога дана 15. септембра 1943. године, на подручју борбене Пчиње, Други јужноморавски партизански одред, под командом Живојина Николића Брке, водио је осмочасовну исцрпљујућу борбу против 350 бугарских добро наоружаних и утврђених полицајаца. Одред је имао четири погинула, међу којима је и Драгица из Власотинца која је предводила групу бомбаша, и Ратка Црнотравка. Рањена су и четири борца.

Свесни да је дошао крај окупације, сутрадан су бугарски фашисти напустили Трговиште. Настала је слободна територија од Куманова до Пирота на којој су поред Другог јужноморавског одреда боравиле и Трећа македонска бригада, Врховни штаб Македоније, Косовски одред и Бугарски партизански одред.

Са подручја данашњег Пчињског округа у НОР-у је учествовало око 15 хиљада бораца сврстаних у шест бригада и две дивизије. Једна од њих, Осма српска ударна бригада, формирана је у самом Трговишту, као и Косовска бригада.

Из мале Општине Трговиште за ослобођење земље погинуло је 270 бораца и цивилних жртава

Одавању дужне почасти крај споменика, присуствовао је велики број грађана, делегација и ученика, а венце и цвеће положиле су бројне делегације из Србије и Македоније. Међу њима и делегација Општине и СУБНОР-а Трговиште на челу са председником Ненадом Крстићем, делегација Владе Републике Србије, делегација 4. бригаде и Гарнизона Врање Војске Србије, делегација Полицијске управе Врање, делегација Окружног и Градског одбора СУБНОР-а Врање, делегација Општине Старо Нагоричане, као и ученици основне и средње школе у Трговишту.

На свечаној седници Скупштине општине Трговиште, уз прикладан програм и филм о активностима Општине Трговиште. У препуној сали Дома културе, обратио се председник Општине Ненад Крстић. Он је истакао да је у Општини Трговиште, поред економског напретка, забележено је заустављање пада наталитета, те је данас отворен и нови дечји вртић. Захвалио на помоћи свима који су је пружили. Посебно Републици Србији на челу са председником Александром Вучићем. Председник Скупштине Александар Колић и председник Општине Ненад Крстић уручили су септембарска признања заслужним колективима, установама и појединцима, а ученицима генерације и одличним студентима из Трговиша уручене су новчане награде. Војницима који су добровољно одслужили војни рок са оружјем, уручене су захвалинице и значке.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.