САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 849070Укупно посета:
 • 2631697Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

БЕОГРАД  СЛАВИ  СЛОБОДУ

Свачаним дефилеом „Кораком слободе” званично је почео програм обележавања 73 године ослобођења Београда у Другом светском рату. Двадесети октобар, дан кад су 1944. партизанске и јединице југословенске Народноослободилачке војске са совјетском Црвеном армијом ослободиле од фашиста наш главни град, поново је већ трећу годину, после дугог периода досовске власти, велики празник победе. Дефиле су предводили министар одбране Александар Вулин, председник Скупштине града Никола Никодијевић, градски менаџер Горан Весић, а учествовали су чланови СУБНОР-а и борци који су водилу битку за ослобођење Београда.

Горан Весић је подсетио да су се „Београд и Србија у дугој паузи стидели овог дана, што је срамота и никад више не сме да се понови. Честитамо 73 године слободе за коју су 2.953 припадника Народноослободилачке војске и 940 Црвеноармејаца дали живот. Много више је било рањених и никад се неће ни сазнати колико је било цивилних жртава јер су грађани узимали пушке са улица и давали свој допринос.

АНТИФАШИЗАМ ЈЕ ТЕМЕЉ ДЕМОКРАТИЈЕ

Антифашизам је темељ свих модерних демократија у Европи, Београдска операција једна је од највећих на Балкану, како по својој опсежности тако и по броју противника. Била је то бриљантна војна операција и имамо много разлога да је се с поносом сећамо – истакао је Весић, додајући да је последњих година стављена тачка на сраман покушај ревизије историје.

Никола Никодијевић је подвукао да су Београд, садашња градска са републичком влашћу, препознали важност овог датума  и данас га прослављамо достојанствено и раме уз раме са осталим метрополама, Паризом, Лондоном, Москвом, Минском, који такође славе победу над фашизмом.

 Mинистaр Aлeксaндaр Вулин истакао је: ”За слободу се бори, за слободу се живи. За њу смо се изборили захваљујући онима који су корачали овим градом много пре нас и изборили наше право да будемо на бољој страни света. Наши животи не смеју да обрукају њихове животе и не смеју да буду мање храбри него што је била њихова смрт. Ми данас говоримо о слободном граду слободних људи, слободној земљи и сами одлучујемо о томе ко су нам пријатељи, а ко непријатељи. Славимо слободу и право да наша земља сама одлучује о својој будућности. Нема више стида нити страха да ћемо неког увредити ако говоримо о слободи” – рекао је Вулин.

 Учесник битке за Београд, деведесетједногодишњи Борислав Филиповић, пуковник у пензији, истакао је да је на његовом ратном путу борба за ослобођење Београда била круна свих битака у којима је учествовао током Другог светског рата:

”Ратовао сам на Сутјесци и другим ратиштима, али борба за ослобођење главног града у којој смо се заједно са Црвеноармејцима борили против немачке ”Принц Еуген” дивизије довела нас је до коначне победе. Јуришали смо од зграде до зграде, а народ нас је одушевљено дочекао, на шта смо сви били поносни”.

ПОСЛЕ БОРБЕ НАСТАВИЛИ СМО ДА ГРАДИМО

У организацији Позоришта „Дадов” изведена је драма „Ослобођење Београда”, а оркестар Министарства одбране „Станислав Бинички” одржао је на Тргу републике концерт револуционарних песама „По шумама и горама”.

Градоначелник Синиша Мали и председник Скупштине Никола Никодијевић организовали су пријем у Старом двору за представнике СУБНОР-а Београда. Градоначелник је нагласио да је ово још једна прилика да великанима који су ослободили наш главни град кажемо „велико хвала”:

”Ови људи су извојевали слободу за нас и зато је важно да из године у годину достојно обележавамо Дан ослобођења. Наставићемо да градимо Београд и да отварамо нова радна места како бисмо младима дали прилику да своју будућност имају овде. Великани су своју борбу имали, а данас је наша борба да Београд и Србија буду економски јаки и заштићени и да будуће генерације имају праву сигурност у својој земљи.

 Председник СУБНОР-а Београда Боро Ерцеговац захвалио је на пријему и истакао значај обележавања овог важног датума за будуће генерације јер треба да се уче на нашој антфашистичкој историји.

Kристина Јовановић, носилац Партизанске споменице 1941. године, истакла је да је срећна када види да се данас не заборављају њени саборци и када се одаје почаст изгинулим херојима:

”Јуришали смо заједно са Црвеноармејцима, одали су нам признање да смо подједнако храбри и пожртвовани. Успомена је много и не треба да заборавимо саборце који су дали живот за ослобођење. Срећна сам што сам одмах по завршетку рата остала да заједно са мојим друговима обнављам Београд који је био у рушевинама. Наставила сам као ударник да стварам нови Београд и данас уживам када видим младе људе да не заборављају нашу антифашистичку борбу и славну историју”.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Двадесети октобар

 • pedjaza каже:

  U prvoj polovini septembra 1944. godine, nemačka odbrana Srbije sa zapada, već kompromitovana krupnim prodorima NOVJ, doživela je slom usled izbijanja opasnosti od Crvene armije sa istoka.
  U tom trenutku Saveznici i NOVJ imali su odlučujuću prednost. Operacijom Ratweek i borbama u Makedoniji, Nemci su sprečeni u pokušaju da efikasno pojačaju odbranu Srbije, i bitka za Srbiju definitivno je rešena tokom oktobra.
  Beogradska operacija predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu.
  Operacija je trajala od 12. do 20. oktobra 1944. godine i bila je deo opsežnog operativnog plana Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije i NOVJ, nadovezujući se, bez zastoja, na operacije u istočnoj Srbiji i nastavljajući se gonjenjem neprijatelja kroz Srem. Združene jedinice Crvene armije i NOVJ nanele su nemačkoj Armijskoj grupi ,,Srbija” težak poraz, oslobodile Beograd i veliki deo Srbije.
  Oslobođenjem Beograda okončana je 1287 dana duga nemačka okupacija glavnog grada Jugoslavije. Beograd je (uz delimično Pariz) bio jedini glavni grad u Evropi u čijem je oslobađanju, sa armijama velikih antifašističkih sila, ravnopravno učestvovala regularna nacionalna vojska (NOVJ).

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.