САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 803513Укупно посета:
  • 2528430Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СУТЈЕСКА И ДАЉЕ  ХУЧИ…

У присуству више хиљада поштовалаца Народно-ослободилачке борбе и представника власти Републике Српске, у Долини хероја на Тјентишту, полагањем венаца и културно-уметничким програмом, обележено је 75 година од Битке на Сутјесци.

Са свечаности, коју је организовао Одбор Владе Републике Српске за неговање традиција ослободилачких ратова, поручено је да је Битка на Сутјесци симбол борбе за слободу југословенских народа и несаломивог духа партизанских бораца, који су уз огромне губитке успели да се одупру шест пута бројнијем непријатељу, што је касније имало великог утицаја на коначан слом фашизма.

Председник Одбора и министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић навео је да борбу партизана против фашизма не треба поистовећивати са слабостима бивше државе:

„Овде је превасходно била борба на живот и смрт против оних који су дошли на кућне прагове да нам одузму живот и слободу. Ово је историјски догађај, који се мора дизати на виши ниво, поготово у преношењу младим генерацијама“.

У делегацији Владе Републике Српске били су и министри Петар Ђокић, Јасмина Давидовић и Предраг Глухаковић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић истакао је да је Сутјеска велика победа над фашизмом:

„Славни борци са Сутјеске пре 75 година су животима, херојством и чојством показали како се достојанствено брани слобода и колика је њена цијена. Битка на Сутјесци је примјер како треба бранити и волети слободу“.

Свечаном скупу се обратио и заменик председника СУБНОР Србије, генерал Видосав Ковачевић преносећи поздраве у име СУБНОР-а Србије и председника Душана Чукића, изражавајући задовољство што можемо заједно да се поклонимо сенима и делима хероја Сутјеске.

„СУБНОР Србије већ пуних седам деценија чува од заборава и негује сећања на нашу славну антифашистичку и народноослободилачку прошлост и чува сећања на све хероје и настрадале у Другом светском рату који положише своје животе у борби против фашизма да би ми данас, њихови потомци, живели у миру и слободи.

Тај труд и огромни резултати које постиже СУБНОР Србије, како на домаћој друштвеној сцени, тако и на међународном плану препознати су и подржани и од стране највиших државних органа Владе Републике Србије као и од самог Председника Републике Србије који је ове године доделио Сретењски орден СУБНОР-у Србије. То је за нас велико признање, уједно и обавеза да истрајемо на путу антифашизма и чувања сећања на нашу славну антифашистичку и народноослободилачку прошлост“.

У Бици на Сутјесци, познатијој као V непријатељска офанзива око 20.000 партизана борило се против 120.000 немачких војника и њихових домаћих помагача.

Борбе су трајале од 15. маја до 13. јуна, када су партизани, уз огромне губитке успели да се извуку из обруча пробојем преко ријеке Сутјеске.

У борбама је погинуло више од 7.000 партизана, а кости 3.301 борца су сакупљене након рата и сахрањене у спомен-костурницу у Долини хероја.

Венце су између осталих, положили изасланици председника Републике Српске и српског члана Председништва БиХ, делегације Народне скупштине, Владе Републике Српске и општине Фоча, заменик војног аташеа при амбасади Руске Федерације у БиХ, делегација СУБНОР-а Републике Српске, делегација СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић и Зоран Јаковљевић, делегација секције Прве пролетерске НОУ бригаде на челу са Зденком Дупланчићем, учесником НОР-а, као и бројне делегације градских и општинских одбора СУБНОР-а Србије – Новог Београда, Ужица, Бајине Баште, Чачка, Косјерића, представници удружења која негују традицију борбе против фашизма из Црне Горе и Словеније.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Епопеја

  • pedjaza каже:

    Bitka na Sutjesci bila je, na neki način, odlučujuća za pobedu NOV i POJ (kasnije JA) na prostorima Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.
    Posle uspešno dobijene bitke, antifašistički saveznici su shvatili da je partizanska vojska jedina antifašistička oružana snaga na ovim prostorima, zvanično je priznali kao takvu je svesrdno pomagali u daljem periodu, do konačnog oslobođenja Jugoslavije 15. maja 1945. godine.
    Danas, 75 godina kasnije, na prigodan i dostojanstven način obeležna je godišnjica velikog stradanja, ali i pobede nad fašističkom vojnim armadom.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
17°
Partly Cloudy
05:0320:06 CEST
TueWedThu
min 13°C
22/13°C
20/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.