САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 803513Укупно посета:
  • 2528428Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ХОЋЕ СПОМЕНИК ”ЦРНИМ ТРОЈКАМА”!

Радни тим за припрему предлога за подизање спомен обележја припадницима Равногорском покрета са подручја општине Кнић, страдалим у Другом светском рату, прихвативши захтев одборника Саше Зарића (СПО) проследио је Општинском већу општине да донесе закључак о подизању спомен обележја равногорцима и Скупштина Кнић донесе одлуку о постављању у центру места!

Направљено је и идејно решење споменика са четири бронзане плоче облика отворене књиге а на петој би био симбол равногораца – кокарда. На плочама би била уписана имена 353 равногорца.

Предлагачу за подизање споменика одборнику Зарићу (чији је деда Љубомир Зарић био црнотројкаш кога је Војни суд осудио на смрт због вишебројних злочина) и радном тиму нису, приликом навођења имена уписана на споменику, била битна потпуна и права историјска истина заснивана на постојећој и непорецивој документацији.

На споменик намеравају да упишу имена по злу судски доказаних крвника народа, црнотројкаша и одметника који су од 1941-1945.године починили безумне злочине над својим неистомишљеницима.

Злочини које су починили над Живадином Несторовићем и Бошком Раловићем из Кнића које су зверски убили црнотројкаши. Живадина због припадности КПЈ а Раловића због антифашистичког деловања. Заклани су Слава Марковић Крпче, фотограф, Пиња Бошковић, Душан Бркић, скојевка Милица Вујадиновић којој је задано 38 удараца камом, Радомир Васиљевић из Забојнице, Драгољуб Лазаревић из Великог Шења, Миодраг Миловановић из Лужница, Милован Живковић из Дивостина, Коста Радивојевић из Гривца, Драгољуб Јаковљевић из Гривца, Александар Росић из Гривца, Милош Тијанић из Гледића, Миленија Прокић из Забојнице, Радован Јовановић из Љуљака, Завиша Бранковић из Гривца. Списак је предугачак.

А на споменик би требало бити уписана имена кољаша:

– Ђурић Љубиша Шнајдовац, одметник, убијен 1947. године

– Сремчевић Богић, шеф црних тројки, одметник, убијен 1951. године

-Милосављевић Љубиша  Љуса, одметник, ликвидиран 1948. године

– Ајдаревић Љубомир Поврзача, ликвидиран 1947. године

– Зарић Љубомир, црнотројкаш, осуђен од Војног суда и стрељан

– Максимовић Милош Тромоторац, црнотројкаш, одметник, ликвидиран 1947. године

На списку је још 19 осведочених зликоваца црнотројкаша који нису рехабилитовани, док је један број захтева равногораца за рехабилитацију одбијен пред надлежним судовима.

Иницијаторима подизања споменика је циљ да и припаднике равногорског покрета упишу на споменик и тиме умање злочине попут Димитријевић Милорада из Губеревца и Николић Душана из истог села а ради се о дезертерима из четничких редова.

Сви патриоти, родољуби, антифашисти и јавност Груже, Кнића и Шумадије дижу глас против подизања оваквог споменика у Книћу, величања непријатеља народа и повампирења идеја сарадника фашизма.

Тражимо од највиших надлежних органа Републике Србије, Владе и ресорних министарстава, да спрече самовољу појединаца из локалне самоуправе у Книћу, и другде, који фалсификовањем историјских чињеница из Другог светског рата, на најподмуклији начин, подизањем споменика доказаним убицама одају почаст што су камом проливали крв недужних људи.

Подизање оваквог и сличних споменика је заправо досипање соли на ране које никад не могу да зацеле и које још више продубљују јаз на штету наше отаџбине која је свој пут определила увек кад је требало и потврдила антифашизам као темељну одредницу савременог човечанства – каже се у саопштењу Окружног одбора СУБНОР-а Србије.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Скандал у Книћу

  • pedjaza каже:

    Skandalozni čin podnošenja predloga za podizanje spomenika osvedočenim saradnicima okupatora, koljačima i zlikovcima, koji čak nisu ni pravo rehabilitovani, u jednoj savremenoj evropskojj državi bi trebalo da bude nezamisliv. Dakle ne podizanje spomenika, nego da se uopšte podnese predlog za tako nešto.
    Nažalost u Srbiji nije tako. I ako je ova zemlja od fašista imala strahovito velika stradanja stanovništva, kao ogromne materijalne štete, mi konstantno imamo nastojanja da se fašističke sluge proglašavaju herojima, pa eto još i da im se sredstvima svih građna podižu spomen obeležja.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
17°
Partly Cloudy
05:0320:06 CEST
TueWedThu
min 13°C
22/13°C
20/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.