САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 800712Укупно посета:
  • 2523455Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ОД СОЛУНА ДО ВРАЊА

Поводом стоте годишњице ослобођења Врања у Великом рату, Градски одбор СУБНОР-а је, у сарадњи са Удружењем грађана „Ћошка“, организовао скуп о пробоју Солунског фронта и изложбу под називом „Од Солуна до Врања за двадесет дана“.

Вече посвећено једном од најважнијих и најтежих догађаја у пребогатој историји Срба започето је у препуној сали Библиотеке „Бора Станковић“. Пред више од стотину чланова СУБНОР-а и грађана предавање је одржао бригадни генерал Зоран Лубура, члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије. Предавање о пробоју Солунског фронта и завршетку Првог светског рата било је изван класичних историјских часова и изазвало је пуну пажњу.

После документарног филма посвећеног Великом рату, изложбу су отворили аутори и чланови СУБНОР-а Ненад Стојиљковић и Мирољуб Миша Стојчић.

На двадесетак паноа аутори су, посветивши се пре свега личностима и уз основне податке о њима, приказали најзначајније владаре пре почетка Великог рата, српске војсковође, странце који су пружали несебичну помоћ српској војсци и народу у најтежим условима рата и хероје какви су били Милунка Савић, дечак Момчило Гаврић.

Посебна пажња посвећена је Врањанцима који су прешли албанску голготу и учествовали у пробоју Солунског фронта. Приказана су 24 Врањанаца са фотографијама и основним биографским подацима. Изложба је добила високе оцене посетилаца.

Градски одбор СУБНОР-а је успешно реализовао још једну веома садржајну активност у оквиру обележавања века од ослобођења Врања у Првом светском рату и 70 година постојања наше организације и признатог рада.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
05:4419:29 CEST
SatSunMon
19/6°C
22/7°C
23/9°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.