САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 800712Укупно посета:
  • 2523455Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ЈУБИЛЕЈ ВРЕДАН РАДА И УСПЕХА

Седам деценија постојања је СУБНОР Србије са многољудним чланством прославио на Скупштини у Дому војске у Београду достојанствено свечано како доликује великом јубилеју на основу резултата рада и свугде признатих успеха у корист наше отаџбине.

Ово је констатовано на седници Председништва под председништвом Душана Чукића, које је у свестраној анализи дало низ ласкавих оцена који ће бити и допринос даљем раду у свакој основној организацији широм Србије.

Висок суд о раду СУБНОРа-а на домаћој и међународној сцени, у веома бременитој ситуацији и непрестаним звецкањем оружјем, дао је изасланик Председника Републике Алаксандра Вучића, министар одбране Александар Вулин, али и ресорни министар у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић који је потврдио, између осталог, да ће и у новим законским прописима у завршној припреми пред посланичко одлучивање бити предложено да СУБНОР као репрезентативна државотворна традиционална антифашистичка организација поново имати посебан друштвени статус на основу изванредног рада и настојања да многобројним и разгранатим акцијама дода свој видан удео општем бољитку Србије.

Прихваћено је и да су сви чланови Скупштине и Републичког одбора, са најстаријим ветеранима и угледним гостима, били импресионирани укупним скупом, организацијом на највишем нивоу и уметничким програмом који је, по виђењу сценаристе Иване Жигон, сублимирао и дуг пут оспобађања Србије од Великог и Другог светског рата и одбране од натовске алијансе у мучком бомбардовању на крају двадесетог века и мимо свих међународних правних прописа и одобрења.

Са великим задовољство је оцењено још једном велики успех скупа антифашиста Балкана, одржан у Београду, о коме и даље пристижу са разних страна, од ветеранских и државних органа, поруке хвале, а респектибилна органазација антифашиста Италије, АНПИ из Рима, инспирисан нашом идејом позвао је за децембар, уз сарадњу са Међународном федерацијом антифашиста са седиштем у Берлину, председника СУБНОР-а Србије да учествује у раду европске конференције антифашиста забринутих за мир и разне неспоразуме на старом континенту.

Председништо је расправљало и о активностима до краја ове године и на почетку 2019.за које се предвиђа низ нових потеза посебно у корист чланства и неопходног даљег и још чвршћег јединства и онемогућавања мешетара и у нашим редовима да подгрејавањем шићарџијског понашања нарушавају углед стечен великим радом. Таквим малобројним појединцима, који су и у неким ранијим тешким временима наносили штету заоденувши се кабаницом тобожњих општих циљева, није више место у СУБНОР-у Србије и биће – како је закључено на седници Председништва – према њима примењене најстроже мере на основу статутарних одлука које јасно прецизирају да је СУБНОР Србије јединствена организација.

На седници је било речи и о додељивању традиционалне књижевно-историјске награде ”Драгојло Дудић, које ће бити додељене у Београду 19. новембра, у просторијама Народне скупштине Србије, у Улици краља Милана.

Предсеништво је, у чијем су раду учествовали и председник Скупштине СУБНОР-а Мирољуб Стојчић из Врања и председник Надзорног одбора Зденко Дупланчић из Београда, усвојило и више одлука из текућег рада,

Посебно је поздрављен састанак председника СУБНОР-а Србије и Удружења ратних војних инвалида Србије, који су постигли договор о даљој чврстој сарадњи и нарочито да се нека на око до сада спорна имовинска питања што пре реше договором, на разуман миран начин, без икаквих посредника и у обостраном интересу обе организације које су својевремено деловале заједнички.

Једно реаговање на Председништво

  • pedjaza каже:

    Nazire se trenutak u kome će SUBNOR-u Srbije pravno biti vraćen staus koji zaslužuje, odnosno da će postati reprezentativna organizacija u svojoj sferi delovanja, što je od izuzetno velikog značaja kako za njegovo članstvo, tako i za ideju antifašizma.
    70 godina neprekidnog postojanja i rada, prevazileženje prepreka u vrlo teškim vremenima i okolnostima, odolevanje različitim političkim turbulencijama, doslednost izvornim principima i ciljevima, veliki broj individualnih i kolektivnih članova, međunarodna saradnja, ugled i priznanje su samo neki od dokaza da je SUBNOR zaslužio da kao jedinstvena i monolitna antifašistička organizacija nastavi svoj put plemenite misije i u godinama i decenijama koje dolaze.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
05:4419:29 CEST
SatSunMon
19/6°C
22/7°C
23/9°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.