САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 808250Укупно посета:
  • 2535371Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

КАД ЖУПНИК НА ЧАСУ КАЖЕ…

О нарастању неофашизма у Европи, његовом све агресивнијем наступу као и могућим последицама повратка у мрачна времена пред Други светски рат разговарамо са Фрањом Хабулином, председником Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске (САБА), који је био активни учесник скупа антифашиста Балкана у Београду у организацији СУБНОР-а Србије.

Тешко се у Блајбургу у највећој мери нашао млађи свет, значи они који са народноослободилачким ратом у Југославији (1941-1945) немају баш никакве додирне тачке. Шта тера младе на таква окупљања или националистичка дивљања по стадионима?

ЗНА СЕ КО ВОДИ ИГРУ

Прво што треба истаћи је да Црква у свему има јасно активну улогу. Уосталом, она је и организатор скупа. Треба имати на уму да је Црква ушла у школе и да се деца систематски верски индоктринирају. То траје већ добрих четврт века. Значи, сви они који су у време када је све кренуло ишли у школу су људи од преко тридесет година. Они имају своје породице, и сада индоктринацију којој су сами били изложени преносе на своју децу. Ако жупник са олтара каже: „Треба ићи у Блајбург, све је организовано све плаћено, аутобуси чекају…“, онда се иде. Ту више нема питања. То је стварано годинама и плодови су ту.

У Југославији није било република које су изгубиле рат. Па од куда онда та потреба да се незадовољство манифестује на начин као да се управо тако нешто десило?

Ради се, пре свега, о национализму. Нико никоме није ништа крив, а сви су љути једни на друге. У недостатку правих политичких решења људима се нуде религија и национализам. Зато и имамо инциденте по стадионима, којекакве манифестације по градским трговима и слично.

Зар жеља за уласком у Европску унију није могла да утихне такве инциденте?

Очито је да не постоји одлучност и принципијелност власти да се озбиљније обрачунају са екстремном десницом. Иако им Устав даје и право и обавезу да то учине. У највишем правном документу стоји да је држава заснована на антифашизму. Међутим, када је у питању изражени национализам, главе се окрећу на другу страну. То ради и Европска унија, и то већ дуги низ година. На нашим просторима се не дешава ништа другачије од онога што се дешава и у Европи, па и шире у свету. Даје се простор нацистичким, радикалним, екстремно десничарским организацијама, да постоје и функционишу. Јасно је да то некоме одговара.

Као да смо се вратили у време када је фашизам тек настајао у двадесетим и тридесетим годинама прошлог века. Како смо себи то дозволили? Када смо престали да држимо своју судбину у сопственим рукама и предали је?

Да се разумемо. Није неофашизам толико моћан и толико бројан. Али има простор у медијима и то онда изгледа још драматичније. Ипак реч је о маргиналним скупинама које нам ништа не нуде сем мржње, нетолеранције по свим основама, од расне и религијске до националне.

А ШКОЛЕ СУ ТЕК ДРУГА ПРИЧА

Да ли то значи да смо као друштво пали на такав ниво да могу да нас заведу било какве појаве па и лажи? Јер то је сјајан увод за разне екстремистичке покрете.

Толико је медија, портала, званичних и незваничних на којима свако пише према сопственој вољи и знању, и свако има своју истину. Наравно, у зависности од кога ко их финансира. Све те истине и „истине“ збуњују човека до те мере да он више не може да разлучи у шта и коме може да верује, а у шта или кога не. Све је то дефинитивно наметнуто, и свакако не без разлога.

Колико се о фашизму и антифашизму учи у школама у Хрватској?

Тај део историје практично је уклоњен из уџбеника, тако да деца по окончању школе и немају слику о томе шта се заиста догађало у време Другог светског рата на нашим просторима и шта је била народноослободилачка борба, какав је био усташки режим, ко су били домобрани Љотићевци, четници, Недићевци, словеначки белогардејци… Мало ћу да карикирам, али у уџбеницима о овом делу историје, о Другом светском рату, говори се – да било је нешто, неки људи су отишли у шуму па су се ту тукли против Немаца. Ми морамо да вратимо у уџбенике праву историју о рату, истиниту, ма каква она била. Та историја не може бити ни лепша ни ружнија него што је била. Верујем да деца ипак нису неука и успеће да схвате шта је добро а шта није, умеће да прихвате добра искуства, а одбаце лоша.

Да ли је демократија, оваква какву сада познајемо, способна да нас сачува од неких сличних несрећа у будућности? Подсетимо они који су у Другом светском рату предводили своје државе били су јаки лидери. Данас таквих људи као да нема?

Рећи ћу нешто са чиме се можда и нећете сложити. Демократија данас у свету не постоји. У капитализму, као друштвеном систему, демократија, једноставно, није могућа. Прво и основно, не постоји слобода личности, појединца.

Остаје нам социјалдемократија која би могла да помири те две ствари и промени неке историјске и друштвене токове. Да приближи неке погледе. Али социјалдемократија мора да се врати својим коренима.

А то је, пре свега, социјално осетљиво и социјално одговорно друштво – рекао је Фрањо Хабулин, председник САБА Хрватске у разговору за „Борац“.

 

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на ЕУ и погубни неонацизам

  • pedjaza каже:

    Mračna uloga nekih župnika katoličke crkve u Hrvatskoj koji pozivaju na veličanje tekovina ustaštva i fašizma samo baca so na još uvek nezarasle rane iz mračnih razova iz dvadesetog veka. Dodatno zabrinjavaju nastavni programi u školama iz istorije, kojima se mladi naraštaji potpuno pogrešno uče, usled teške politizacije istorijskih dešavanja koja se ogleda u nipodaštavanju NOR-a.
    Iskorenjivanje takvih pojava zahteva ozbiljnu i organizovanu akciju, kako ne bi došlo do novih krvavih sukoba.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
32°
Sunny
04:5120:26 CEST
SunMonTue
min 20°C
27/19°C
28/19°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.