Фрушка Гора

Партизан сам, тим се дичим

На Иришком венцу – питомој Фрушкој гори, великим народним збором бораца НОР-а, грађана и омладине, свечано је обележена 71. годишњица УСТАНКА НАРОДА СРБИЈЕ.

Звуцима песама из народноослободилачке борбе, одјекивало је  је Фрушком  гором. Мноштво борац, грађана и омладине, прекрило је простор испред монументалног споменика „СЛОБОДА“ из свих крајева Војводине, бивших република СФРЈ – Хрватске, Босне и Херцеговине и Републике Српске.

Положене је више од педесет венаца, делегација: Војске Србије, Владе АП Војводине, Скупштине АП Војводине, СУБНОР-а АП Војводине, градских и општинских одбора из АП Војводине, САБА Републике Хрватске, СУБНОР-а Дистрикта Брчко, СУБНОР-а Бијељине, Пала, Удружење ваздухопловаца АП Војводине, Социјалистичке партије Србије и Социјалистичке омладине Новог Сада, ПУПС-а ПО Војводине и Новог Сада и многи други појединци и организације.

Свечаном песмом ПАРТИЗАН САМ ТИМ СЕ ДИЧИМ и одавањем поште погинулим и умрлим борцима почела је свечаност.

Пуцањ за слободу

Председник ПО СУБНОР-а АП Војводине СВЕТОМИР АТАНАЦКОВИЋ, обраћајући се борцима, грађанима и гостима је посебно нагласио:

„Одлука ЦК КПЈ, донета 4.јула 1941. године о почетку оружане борбе против фашистичког окупатора и квислинга ступила је на снагу и УСТАНАК НАРОДА СРБИЈЕ почео је 7.јула 194. године у Белој Цркви. Данас 71 годину после, шпекуланти, потомци квислинга и колобораната, подмећу тезе, да је то био пуцањ „Србина на Србина“, међутим истина и историјске чињенице кажу да је пуцао борац за слободу поробљене српске земље на фашистичког окупатора, оличених у Аћимовићевим српски жандармима  у служби окупатора, борећи се у његовом интересу против слободарских устаника народа Србије.

О односу према фашистичком окупатору у ратној Србији 1941.-1945. све је познато, забележено и историјски проверено и доказано. Није спорно ко су квислинзи и колаборанти окупатора, шта је ко од њих чинио и требао чинити и како и на који начин је то радио. Злочини према цивилном становништву су евидентни. Постоје аутентична документа о логорима, затворима, стрељањима и вешањима на јавним местима, као опомена онима који дају своје животе у борби против фашизма и сарадника. Морална љага квислинга и сарадника окупатора је неизбрисива ни исторјски, а ни из сећања преживелих бораца и њихових потомака.

Србија  је данас преморена  политичким поделама и мржњом, коју јој непрекидно намећу разни недоучени историчари, попут Антића, Димитријевиића и других из њиховог естаблишмента, да су како они кажу „партизани повремено сарађивали са Немцима, а Дража Михаиловић је био носилац покрета отпора према окупатору“, ноторна лаж и измишљотина.

Зашто „наши“ не признају­?

 Допринос партизанског народноослободилачког покрета под руководством Јосипа Броза Тита победи над фашизмом урезан је у темеље Другог светског рата, то говоре и одају признање и чланови антихитлеровске коалиције, па и сам Адолф Хитлер. Из тих разлога, данас припадници Титових партизана се питају, шта је још требало народноослободилачки покрет да учини, да би актуелна власт схватила и признала оно што су признали савезници и непријатељи. СУБНОР, као организација бораца, потомака и поштовалаца НОБ Србије је своја, српска, Србије и њене историје и таква ће остати и трајати.

Народни устанак у Војводини 1941. године, је одмах након донете Одлуке ЦК КПЈ, прихватио позив за борбу против фашистичког окупатора, без обзира што је након окупације подељен у три ин тересне зоне, на целој својој територији. Срем су немци предали тзв.  НДХ, Бачку и Барању је анектирала Краљевина Мађарска, док је Банат потпао под власт домаћих Немаца (фолксдојчера). То време је карактерисало терор и физичко уништење народа, привредну пљачку, депортацију у затворе и логоре, беду и очај становништва.

Држава Србија би морала преиспитати, своје формално донете одлуке и законе, који се односе на народноослободилачку борбу и рехабилитацију највећих крвника свога народа  квислинга и колабораната сваке врсте и њикхових вођа. Укинути државни празник 7.јули – Дан устанка народа србије вратити у календар, како му то и припада. Прихватити историјску истину као истину, а све друго препустити току историје и објективним историчарима, како неби наносили љагу угледу Србије и Србији“.

У име Владе АП Војводине, свечани скуп је поздравила потпредседница Ана Томанова Маканова.

Изведен је и богат културно-уметнички програм, вођен глумицом СНП Горданом Ђурђевић Димић, КУД „Вила“ из Новог Сада и тамбурашима из Руме.

Мира Михајловић

Материалы по теме:

Дани устанка и борца
Хероји  са Космаја У целој Србији су у пуном јеку свечаности поводом Дана борца и Дана устанка, на којима се обележава славна прошлост народноослободилачке и ...
Заједничко обраћање поводом Деветог маја
У борби против фашизма били смо заједно Председник СУБНОР-а Србије проф. др Миодраг Зечевић и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Конузин, обратили су се ...
Равни Банат дао је велики допринос борби за ослобођење од окупатора у НОР-у
Стеван Војновић - Зека Упркос веома неповољним географско-стратегијским условима у Банату за вођење борбе за слободу против окупатора, без шума и планина, одвојен великим рекама ...
Успешан десант Пете бригаде 21. дивизије преко Дунава
Мр Душан Гвозденовић После успешно завршене Београдске операције, наша Прва армија је пребачена у Срем где је водила жестоке борбе с јединицама немачког 34.копуса. До ...
Сабор у Белој Цркви
Није брат ударио на брата! Широм Србије, а посебно у устаничкој Белој Цркви где је одржана централна свечаност у организацији Републичког одбора СУБНОР-а, обележен је ...