САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816132Укупно посета:
  • 2551320Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

Партизан сам, тим се дичим

На Иришком венцу – питомој Фрушкој гори, великим народним збором бораца НОР-а, грађана и омладине, свечано је обележена 71. годишњица УСТАНКА НАРОДА СРБИЈЕ.

Звуцима песама из народноослободилачке борбе, одјекивало је  је Фрушком  гором. Мноштво борац, грађана и омладине, прекрило је простор испред монументалног споменика „СЛОБОДА“ из свих крајева Војводине, бивших република СФРЈ – Хрватске, Босне и Херцеговине и Републике Српске.

Положене је више од педесет венаца, делегација: Војске Србије, Владе АП Војводине, Скупштине АП Војводине, СУБНОР-а АП Војводине, градских и општинских одбора из АП Војводине, САБА Републике Хрватске, СУБНОР-а Дистрикта Брчко, СУБНОР-а Бијељине, Пала, Удружење ваздухопловаца АП Војводине, Социјалистичке партије Србије и Социјалистичке омладине Новог Сада, ПУПС-а ПО Војводине и Новог Сада и многи други појединци и организације.

Свечаном песмом ПАРТИЗАН САМ ТИМ СЕ ДИЧИМ и одавањем поште погинулим и умрлим борцима почела је свечаност.

Пуцањ за слободу

Председник ПО СУБНОР-а АП Војводине СВЕТОМИР АТАНАЦКОВИЋ, обраћајући се борцима, грађанима и гостима је посебно нагласио:

„Одлука ЦК КПЈ, донета 4.јула 1941. године о почетку оружане борбе против фашистичког окупатора и квислинга ступила је на снагу и УСТАНАК НАРОДА СРБИЈЕ почео је 7.јула 194. године у Белој Цркви. Данас 71 годину после, шпекуланти, потомци квислинга и колобораната, подмећу тезе, да је то био пуцањ „Србина на Србина“, међутим истина и историјске чињенице кажу да је пуцао борац за слободу поробљене српске земље на фашистичког окупатора, оличених у Аћимовићевим српски жандармима  у служби окупатора, борећи се у његовом интересу против слободарских устаника народа Србије.

О односу према фашистичком окупатору у ратној Србији 1941.-1945. све је познато, забележено и историјски проверено и доказано. Није спорно ко су квислинзи и колаборанти окупатора, шта је ко од њих чинио и требао чинити и како и на који начин је то радио. Злочини према цивилном становништву су евидентни. Постоје аутентична документа о логорима, затворима, стрељањима и вешањима на јавним местима, као опомена онима који дају своје животе у борби против фашизма и сарадника. Морална љага квислинга и сарадника окупатора је неизбрисива ни исторјски, а ни из сећања преживелих бораца и њихових потомака.

Србија  је данас преморена  политичким поделама и мржњом, коју јој непрекидно намећу разни недоучени историчари, попут Антића, Димитријевиића и других из њиховог естаблишмента, да су како они кажу „партизани повремено сарађивали са Немцима, а Дража Михаиловић је био носилац покрета отпора према окупатору“, ноторна лаж и измишљотина.

Зашто „наши“ не признају­?

 Допринос партизанског народноослободилачког покрета под руководством Јосипа Броза Тита победи над фашизмом урезан је у темеље Другог светског рата, то говоре и одају признање и чланови антихитлеровске коалиције, па и сам Адолф Хитлер. Из тих разлога, данас припадници Титових партизана се питају, шта је још требало народноослободилачки покрет да учини, да би актуелна власт схватила и признала оно што су признали савезници и непријатељи. СУБНОР, као организација бораца, потомака и поштовалаца НОБ Србије је своја, српска, Србије и њене историје и таква ће остати и трајати.

Народни устанак у Војводини 1941. године, је одмах након донете Одлуке ЦК КПЈ, прихватио позив за борбу против фашистичког окупатора, без обзира што је након окупације подељен у три ин тересне зоне, на целој својој територији. Срем су немци предали тзв.  НДХ, Бачку и Барању је анектирала Краљевина Мађарска, док је Банат потпао под власт домаћих Немаца (фолксдојчера). То време је карактерисало терор и физичко уништење народа, привредну пљачку, депортацију у затворе и логоре, беду и очај становништва.

Држава Србија би морала преиспитати, своје формално донете одлуке и законе, који се односе на народноослободилачку борбу и рехабилитацију највећих крвника свога народа  квислинга и колабораната сваке врсте и њикхових вођа. Укинути државни празник 7.јули – Дан устанка народа србије вратити у календар, како му то и припада. Прихватити историјску истину као истину, а све друго препустити току историје и објективним историчарима, како неби наносили љагу угледу Србије и Србији“.

У име Владе АП Војводине, свечани скуп је поздравила потпредседница Ана Томанова Маканова.

Изведен је и богат културно-уметнички програм, вођен глумицом СНП Горданом Ђурђевић Димић, КУД „Вила“ из Новог Сада и тамбурашима из Руме.

Мира Михајловић

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
16°
Делимично облачно
06:2018:43 CEST
СреЧетПет
min 8°C
18/6°C
19/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.