Фрушка Гора

Партизан сам, тим се дичим

На Иришком венцу – питомој Фрушкој гори, великим народним збором бораца НОР-а, грађана и омладине, свечано је обележена 71. годишњица УСТАНКА НАРОДА СРБИЈЕ.

Звуцима песама из народноослободилачке борбе, одјекивало је  је Фрушком  гором. Мноштво борац, грађана и омладине, прекрило је простор испред монументалног споменика „СЛОБОДА“ из свих крајева Војводине, бивших република СФРЈ – Хрватске, Босне и Херцеговине и Републике Српске.

Положене је више од педесет венаца, делегација: Војске Србије, Владе АП Војводине, Скупштине АП Војводине, СУБНОР-а АП Војводине, градских и општинских одбора из АП Војводине, САБА Републике Хрватске, СУБНОР-а Дистрикта Брчко, СУБНОР-а Бијељине, Пала, Удружење ваздухопловаца АП Војводине, Социјалистичке партије Србије и Социјалистичке омладине Новог Сада, ПУПС-а ПО Војводине и Новог Сада и многи други појединци и организације.

Свечаном песмом ПАРТИЗАН САМ ТИМ СЕ ДИЧИМ и одавањем поште погинулим и умрлим борцима почела је свечаност.

Пуцањ за слободу

Председник ПО СУБНОР-а АП Војводине СВЕТОМИР АТАНАЦКОВИЋ, обраћајући се борцима, грађанима и гостима је посебно нагласио:

„Одлука ЦК КПЈ, донета 4.јула 1941. године о почетку оружане борбе против фашистичког окупатора и квислинга ступила је на снагу и УСТАНАК НАРОДА СРБИЈЕ почео је 7.јула 194. године у Белој Цркви. Данас 71 годину после, шпекуланти, потомци квислинга и колобораната, подмећу тезе, да је то био пуцањ „Србина на Србина“, међутим истина и историјске чињенице кажу да је пуцао борац за слободу поробљене српске земље на фашистичког окупатора, оличених у Аћимовићевим српски жандармима  у служби окупатора, борећи се у његовом интересу против слободарских устаника народа Србије.

О односу према фашистичком окупатору у ратној Србији 1941.-1945. све је познато, забележено и историјски проверено и доказано. Није спорно ко су квислинзи и колаборанти окупатора, шта је ко од њих чинио и требао чинити и како и на који начин је то радио. Злочини према цивилном становништву су евидентни. Постоје аутентична документа о логорима, затворима, стрељањима и вешањима на јавним местима, као опомена онима који дају своје животе у борби против фашизма и сарадника. Морална љага квислинга и сарадника окупатора је неизбрисива ни исторјски, а ни из сећања преживелих бораца и њихових потомака.

Србија  је данас преморена  политичким поделама и мржњом, коју јој непрекидно намећу разни недоучени историчари, попут Антића, Димитријевиића и других из њиховог естаблишмента, да су како они кажу „партизани повремено сарађивали са Немцима, а Дража Михаиловић је био носилац покрета отпора према окупатору“, ноторна лаж и измишљотина.

Зашто „наши“ не признају­?

 Допринос партизанског народноослободилачког покрета под руководством Јосипа Броза Тита победи над фашизмом урезан је у темеље Другог светског рата, то говоре и одају признање и чланови антихитлеровске коалиције, па и сам Адолф Хитлер. Из тих разлога, данас припадници Титових партизана се питају, шта је још требало народноослободилачки покрет да учини, да би актуелна власт схватила и признала оно што су признали савезници и непријатељи. СУБНОР, као организација бораца, потомака и поштовалаца НОБ Србије је своја, српска, Србије и њене историје и таква ће остати и трајати.

Народни устанак у Војводини 1941. године, је одмах након донете Одлуке ЦК КПЈ, прихватио позив за борбу против фашистичког окупатора, без обзира што је након окупације подељен у три ин тересне зоне, на целој својој територији. Срем су немци предали тзв.  НДХ, Бачку и Барању је анектирала Краљевина Мађарска, док је Банат потпао под власт домаћих Немаца (фолксдојчера). То време је карактерисало терор и физичко уништење народа, привредну пљачку, депортацију у затворе и логоре, беду и очај становништва.

Држава Србија би морала преиспитати, своје формално донете одлуке и законе, који се односе на народноослободилачку борбу и рехабилитацију највећих крвника свога народа  квислинга и колабораната сваке врсте и њикхових вођа. Укинути државни празник 7.јули – Дан устанка народа србије вратити у календар, како му то и припада. Прихватити историјску истину као истину, а све друго препустити току историје и објективним историчарима, како неби наносили љагу угледу Србије и Србији“.

У име Владе АП Војводине, свечани скуп је поздравила потпредседница Ана Томанова Маканова.

Изведен је и богат културно-уметнички програм, вођен глумицом СНП Горданом Ђурђевић Димић, КУД „Вила“ из Новог Сада и тамбурашима из Руме.

Мира Михајловић

Материалы по теме:

Дани устанка и борца – 2
Велико дружење у славној шуми У Бојчинској шуми, код села Прогара у Срему, на око тридесетак километара од Београда, одржано је велико дружење поводом Четвртог ...
Позив из Прогара
Дружење у Срему У Бојчинској шуми, недалеко од Београда, биће и ове године прослављен Дан борца. Градски одбор СУБНОР-а главног града Србије тако наставља традицију ...
Дан победе над фашизмом
Сима Костић Крајем 1944. и почетком 1945. године, савезничке армије су, са истока и запада приводиле крају слом фашистичке Немачке. Оружане снаге Народноослободилачке војске Југославије, ...
Успешан десант Пете бригаде 21. дивизије преко Дунава
Мр Душан Гвозденовић После успешно завршене Београдске операције, наша Прва армија је пребачена у Срем где је водила жестоке борбе с јединицама немачког 34.копуса. До ...
Дани Београда
ДРЖАВА СЛАВИ ОСЛОБОДИОЦЕ Дан ослобoђења Београда у Другом светском рату, 20.октобар кад су партизани и јединице Народноослободилачке војске и Црвене армије, протерали окупаторске хитлеровске трупе ...