Зајечар

Стари и млади у истом строју

У склопу обележавања јубилеја 71. годишњице устанка у Србији и почетка антифашистичке борбе 1941.године, у организацији Окружног и Градског одбора СУБНОР Зајечар, пред великим бројем гостију и званица из привредног и политичког живота Тимочке Крајине, обележена је годишњица од доношења одлуке о дизању устанка у Тимочкој Крајини.

Наиме, 30. јуна 1941. године у виноградарској кућици породице Васиљевић на обронцима Белог брега одржано је саветовање Окружног комитета КПЈ за Тимочку Крајину којем су присуствовали  Добривоје Радосављевић Боби, Миленко Брковић Црни, Љуба Нешић, Живан Васиљевић Марко, Јеремија Илић Јегор, Јанко Симеоновић Студент, Димитрије Тодоровић Каплар, као и делегат Покрајинског комитета КПЈ за Србију Мома Марковић. Тога дана донета је одлука да започну војне припреме за устанак у Тимочкој Крајини, да се прикупља наоружање, војна опрема и санитетски материјал, као и да се формирају Бољевачки, Тимочко-Заглавски и Крајински НОП одред. Одмах сутрадан кренуло се на реализацију донетих одлука.

Поводом овог значајног датума, пред окупљеним грађанима говор је држао Драгољуб Николић, члан Републичког одбора СУБНОР Србије и председник Градског одбора СУБНОР Зајечара. Изнео је најважније историјске чињенице о учесницима саветовања и подсетио на славне претке који су уградили себе у пламен борбе за слободу у периоду најтежих искушења за народ и отаџбину. На спомен плочу испред кућице положили су венце у букете свежег цвећа борци НОР-а које је предводио првоборац и носилац Партизанске споменице 1941.године Драгољуб Аризановић, борци ратова 1991.-1999.године, потомци и поштоваоци НОР-а и представници Социјалистичке партије Србије и ПУПС града Зајечара.

Након полагања цвећа на спомен-плочу, у дворишту кућице одржана је приредба. Цео догађај увеличали су чланови КУД „Младост“ и КУД „Пензионер“ из Зајечара и ученици зајечарских ОШ „Хајдук Вељко Петровић“ и „Ђура Јакшић“. Они су кроз речи патриотских стихова, песму и игру подсетили присутне на догађаје и личности славне историје. Поново су могле да се чују песме из НОБ које су деценијама уназад развијале патриотска осећања генерација и генерација младих. Емотивно су реаговали наши борци, некадашњи припадници 7., 9. и 23. бригаде НОВЈ, који су били сретни јер њихова дела нису заборављена.

Догађај су испратили локални и регионални електронски медији који су позитивним коментарима подсетили грађане на значај устаничких дана 1941.године.

СМРТ ФАШИЗМУ!

СУБНОР Зајечара и председник Драгољуб Николић упутили су писмо следеће садржине:

„Уз дубоко уважавање и захвалност за ваш допринос у борби за слободу 1941. до 1945.године упућујемо вам честитке поводом 4. јула Дана борца и 7. јула Дана устанка у Србији 1941.године.

Ми, чланови СУБНОР Зајечара, захвални смо за све што сте вашим личним и заједничким напорима допринели у борби против фашизма од устаничких дана до победе 1945.године. И данас вашим радом доприносите опстанку и раду нашег Савеза.

Поучени вашим искуством и заслугама, наши чланови настављају неговати традиције НОР-а и послератне изградње наше земље и изражавамо спремност да чувамо у унапредимо ваше резултате у очувању слободе.

Као доказ наше привржености тековинама НОР-а извештавамо вас да смо поводом Дана борца с поштовањем положили букете свежег цвећа на споменике и бисте палих бораца и народних хероја.

У нади да ће вечно тињати жар устаника 1941.године и да ћемо очувати пламен НОБ, другарски вас поздрављамо са СМРТ ФАШИЗМУ!“