САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 854586Укупно посета:
  • 2640198Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

Стари и млади у истом строју

У склопу обележавања јубилеја 71. годишњице устанка у Србији и почетка антифашистичке борбе 1941.године, у организацији Окружног и Градског одбора СУБНОР Зајечар, пред великим бројем гостију и званица из привредног и политичког живота Тимочке Крајине, обележена је годишњица од доношења одлуке о дизању устанка у Тимочкој Крајини.

Наиме, 30. јуна 1941. године у виноградарској кућици породице Васиљевић на обронцима Белог брега одржано је саветовање Окружног комитета КПЈ за Тимочку Крајину којем су присуствовали  Добривоје Радосављевић Боби, Миленко Брковић Црни, Љуба Нешић, Живан Васиљевић Марко, Јеремија Илић Јегор, Јанко Симеоновић Студент, Димитрије Тодоровић Каплар, као и делегат Покрајинског комитета КПЈ за Србију Мома Марковић. Тога дана донета је одлука да започну војне припреме за устанак у Тимочкој Крајини, да се прикупља наоружање, војна опрема и санитетски материјал, као и да се формирају Бољевачки, Тимочко-Заглавски и Крајински НОП одред. Одмах сутрадан кренуло се на реализацију донетих одлука.

Поводом овог значајног датума, пред окупљеним грађанима говор је држао Драгољуб Николић, члан Републичког одбора СУБНОР Србије и председник Градског одбора СУБНОР Зајечара. Изнео је најважније историјске чињенице о учесницима саветовања и подсетио на славне претке који су уградили себе у пламен борбе за слободу у периоду најтежих искушења за народ и отаџбину. На спомен плочу испред кућице положили су венце у букете свежег цвећа борци НОР-а које је предводио првоборац и носилац Партизанске споменице 1941.године Драгољуб Аризановић, борци ратова 1991.-1999.године, потомци и поштоваоци НОР-а и представници Социјалистичке партије Србије и ПУПС града Зајечара.

Након полагања цвећа на спомен-плочу, у дворишту кућице одржана је приредба. Цео догађај увеличали су чланови КУД “Младост” и КУД “Пензионер” из Зајечара и ученици зајечарских ОШ “Хајдук Вељко Петровић” и “Ђура Јакшић”. Они су кроз речи патриотских стихова, песму и игру подсетили присутне на догађаје и личности славне историје. Поново су могле да се чују песме из НОБ које су деценијама уназад развијале патриотска осећања генерација и генерација младих. Емотивно су реаговали наши борци, некадашњи припадници 7., 9. и 23. бригаде НОВЈ, који су били сретни јер њихова дела нису заборављена.

Догађај су испратили локални и регионални електронски медији који су позитивним коментарима подсетили грађане на значај устаничких дана 1941.године.

СМРТ ФАШИЗМУ!

СУБНОР Зајечара и председник Драгољуб Николић упутили су писмо следеће садржине:

„Уз дубоко уважавање и захвалност за ваш допринос у борби за слободу 1941. до 1945.године упућујемо вам честитке поводом 4. јула Дана борца и 7. јула Дана устанка у Србији 1941.године.

Ми, чланови СУБНОР Зајечара, захвални смо за све што сте вашим личним и заједничким напорима допринели у борби против фашизма од устаничких дана до победе 1945.године. И данас вашим радом доприносите опстанку и раду нашег Савеза.

Поучени вашим искуством и заслугама, наши чланови настављају неговати традиције НОР-а и послератне изградње наше земље и изражавамо спремност да чувамо у унапредимо ваше резултате у очувању слободе.

Као доказ наше привржености тековинама НОР-а извештавамо вас да смо поводом Дана борца с поштовањем положили букете свежег цвећа на споменике и бисте палих бораца и народних хероја.

У нади да ће вечно тињати жар устаника 1941.године и да ћемо очувати пламен НОБ, другарски вас поздрављамо са СМРТ ФАШИЗМУ!“

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Зајечар

  • Lune каже:

    Zajecar: 1. Fabrika Kablova Zajecar prodate je coveku sa vlasti za manje od 500 000 eura (ODAKLE MU TOLIKE PARE? ) a posle je prodao za 2 800 000 eura najlaksi nacin da obrne novac. 2.Pivara Zajecar 3.Kristal 4.Porcelan 5.MLEKARA koju su unistili ,a neki njeni proizvodi su bili medju najboljima u evropi. 6.FMT Itd itd ………….. Sada propadaju Putevi Zajecar – privatizovan Vodovod i to je to. Znam da je i u drugim situacijama ista situacija negde gora negde malo bolja….Ali ovo je vreme kapitalizma a ne demokratije.ZIvi mi bili pa na ulice.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.