Фрушка Гора

ЈУЛСКИ УСТАНАК ПОТВРДИО НАРОДНА ХТЕЊА

Покрајински одбор СУБНОР-а Војводине обележио је 79-ту годишњицу антифашистичког устанка народа Србије на легендарној Фрушкој гори код споменика “Слобода”. Свечаност обележавања обављена је под покровитељством Министарства за рад, запошљавања, борачка питања и социјална питања и Покрајинске владе.

Велики допринос дали су градски и општински одбори СУБНОР-а из Војводине: Нови Сад, Сомбор, Суботица, Сремска Митровица, Зрењанин, Вршац, Апатин, Бечеј, Инђија, Нова Црња, Рума, Шид и Врбас.

Учешће у обележавању узела је Војска Србије, Покрајинска влада, градска и општинска удружења СУБНОР-а из Војводине, бројне  друштвене организације и удружења,  партије.

О историјском значају догађаја говорио је председник Покрајинског одбора СУБНОР-а Војводине Јово Барошевчић истичући да је тај устанак у јулу 1941. године против фашистичког окупатора потврдио трајна слободарска и прогресивна хтења и идеале који су обележили нашу историју.

У име Покрајинске владе скупу се обратио Жељко Лаиновић, помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова са пуно емоција и похвале говорио о НОР-у и о раду СУБНОР-а у целини са жељом да се идуће године окупимо у знатно већем броју као што је то била традиција ранијих година, а у чему нас је спречила светска пошаст  корона.

 Заменик председника СУБНОР-а Србије Бора Ерцеговац изразио је жељу за јединство СУБНОР-а и још много оваквих и сличних обележавања о славној и слободарској историји.

Изведен је пригодан програм у коме је учествовала Жељка Јелић, глумица СНП из Новог Сада и Катарина Поповић, ученица, члан КУД “Светозар Марковић” из Новог Сада.