Бела Црква

ЈЕДИНСТВЕНИ СУБНОР ЧУВА ТРАДИЦИЈУ И СЛОБОДАРСТВО НАШЕГ НАРОДА

У Белој Цркви крај Крупња обележен је 7. јул  Дан устанка народа Србије у Другом светском рату.

Званичну церемонију предводио је државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић. На челу делегације СУБНОР-а Србије био је председник Видосав Ковачевић, генерал-мајор у пензији, а Општину Крупањ представљао је председник општине Иван Исаиловић. Свечаности су присуствовали грађани из тог краја и борачке делегације из више делова Србије.

На спомен-бисту народног хероја Жикице Јовановића Шпанца венце су положили и одали почаст представници Владе Републике Србије, Министарства одбране и Војске Србије, Општине Крупањ, СУБНОР-а Србије и многобројна удружења грађана.

НЕМАМО ПРАВО ДА ЗАБОРАВИМО ТЕКОВИНЕ

У име СУБНОР-а Србије венац су положили председник Видосав Ковачевић и чланови Председништва Зденко Дупланчић и Зоран Јаковљевић.

Обраћајући се скупу државни секретар Зоран Антић честитао је Дан борца и Дан устанка Србије. Посебно је подвукао да је недавним статутарним променама СУБНОР Србије  убудуће неговати традиције свих ослободилачких и одбрамбених ратова Србије.

Новоизабраном председнику Видосаву Ковачевићу пожелео је много успеха у предвођењу активности СУБНОР-а Србије у наредном периоду. Подсетивши да су борци НОР-а те 1945. године, после четири године ратовања, изнедрили слободу, Антић је нагласио да немамо право да заборави тековине НОР-а и јуначка дела Народноослободилачке војске Југославије.

Честитајући грађанима Дан устанка народа Србије, 75 година победе над фашизмом и Ивањдански устанак, председник СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић подсетио је да Србија живи 75 година у слободи и никада у  пребогатој и бурној историји није дужи временски период уживала у плодовима слободе .

УВЕК У СТРОЈУ ПОБЕДНИКА

”Захвалност за то дугујемо пре свега славној НОВ, борцима НОР-а, борцима Црвене армије. Наши борци су певали о слободи, сањали је, за слободу се борили и гинули. Српски народ је те давне 1941. рекао историјско не фашизму, одазвао се позиву КПЈ и Јосипа Броза Тита и заједно са другим народима кренуо у општенародни устанак и борбу против окупатора и завојевача. У тој четворогодишњој борби српски народ је тешко страдао, али је на крају рата био у строју победника исто онако као што су наши преци на крају Првог светског рата стали у строј тадашњих победника.

-СУБНОР Србије управо баштини и чува културу сећања на нашу славну партизанску и антифашистичку прошлост, али предано негује и традиције свих ослободилачких ратова Србије, укључујући и сећање на херојско држање и борбу народа и војске током агресије НАТО на нашу земљу.

Сада много лакше носимо барјак антифашистичке борбе и слободарства. У томе имамо пуну подршку председника Александра Вучића, који је СУБНОР, поводом 70-годишњице рада, одликовао Сретењским орденом. Имамо подршку и ресорног министарства, затим Министарства одбране, Војске Србије и све више локалних самоуправа. Наша је обавеза да чувамо традицију” – казао је Ковачевић.

Председник Општине Крупањ Иван Исаиловић, подсетио је да се одлучна и слободарска Србија дизала на устанак и 1914. и 1941. а и 1999. године. Тако је и на споменик у Белој Цркви уклесано. ,,Овде је Србија рекла слобода“. Он је нагласио да смо дужни да памтимо важне историјске догађаје и да српска реч инат, која се тешко преводи на стране језике, даје нашем народу нову снагу у превазилажењу свих недаћа и проблема.

Посебно је Исаиловић подвукао да СУБНОР не дозвољава да заборавимо на славну прошлост, истичући велике заслуге досадашњег председника СУБНОР-а Србије Душана Чукића.

На седмојулској свечаности изведен је пригодан програм у којем су учествовали Оливер Њего, Бранислав Ивковић и Милан Ћирић.