Генерали и адмирали

САРАДЊА ЗА МИР

У оквиру међународне активности Клуб генерала и адмирала Србије имао је прве и радне сусрете са организацијама „Војници против рата“ из Чешке републике, Клубом генерала Словачке, Руске организације ветерана и официра „Мегапир“ и Међународним консултативним комитетом организације резервних официра (МКК).

На иницијативу Клуба генерала и адмирала Србије и МКК у Београду је  крајем јануара одржан први сусрет организација резервних официра и ветерана из Бугарске, Македоније, Црне Горе, Републике Српске и Србије са генералним секретаром МКК Анатолијем Кумаховим. На конференцији у Београду разматране су могућности билатералне и шире међународне сарадње официрских организација и њиховог доприноса у борби за мир и разумевање у региону, Европи и свету.

По оцени Извршног одбора Клуба генерала тај сусрет представника организације резервних официра и ветерана и суседних земаља дао је нов допринос развоју пријатељских веза и сарадње у региону.

На посебном састанку Извршног одбора и генералног секретара МКК Анатолија Кумахова, организације која окупља организације из многих земаља Европе, Азије, Африке и Америје истакнуто је да програмски циљеви и задаци МКК на међународном плану одговарају програмским циљевима Клуба генерала и адмирала Србије и да ће наше приступање у редовно чланство те организације допринети сарадњи са клубовима генерала и сродним организацијама на међународном нивоу и афирмацији нашег Клуба.

Генерални секретар МКК и председник Извршног одбора Клуба генерала и адмирала Србије потписали су протокол о намерама Клуба генерала да се учлани у ту организацију.

Међународна организација резервних официра МКК окупља резервне старешине из 26 земаља са више континената. Основни задаци су развој хуманитарних веза између резервних официра различитих земаља, брига о ветеранима оружаних снага, сарадња у области војне културе и општељудских вредности, васпитање младих нараштаја, формирање њеног морала, као и продубљавање сарадње ветеранских организација са омладинским организацијама. У току је формирање регионалних савета на свим континентима. Предложено је да Београд буде центар регионалног савета за југоисточну Европу.

Делегација Клуба генерала и адмирала Србије учествовала је на конгресу Савеза официра и подофицира у резерви Републике Бугарске, од 11. до 12. априла.