Београд

ШЕСТА ЛИЧКА УВЕК СПРЕМНА

У складу са одлуком Републичког одбора СУБНОР-а Србије о расписивању избора у удружењима наше организације и са календаром одржавања избора, у просторијама ”Сава центра” одржана је изборна седница Скупштине Секције бораца Шесте личке пролетерске и Тридесет пете личке ударне дивизије.

Седници је присуствовало око сто чланова, међу којима и почасни председник Одбора Секције, стогодишњак, народни херој, генерал Лазо Радаковић. Седници су такође присуствовали представник Републичког одбора СУБНОР-а Србије, потпредседник Мићо Грубор, представник Градског одбора Београда, потпредседник Боро Ерцеговац и представници борачких организација општина: Апатин, Барајево и Ваљево, који су пригодним беседама поздравили Скупштину.

Тежиште рада Скупштине усмерено је на анализу и оцену реализације Плана рада у 2012-ој години са акцентом на резултатима у омасовљењу и подмлађивању чланства, обележавању значајних датума и историјских догађаја из ближе прошлости у Републици Србији и шире, и обележавању борбеног пута дивизија чије традиције негује Секција.

Изложен је и једногласно прихваћен План рада Секције у 2013-ој години. Као тежишни задаци, назначени су активности из области неговања традиција ослободилачкух ратова Србије, са акцентом на НОР и борбени пут 6. и 35. личке дивизије, те на сарадњу са локалним самуправама које негују успомену на херојство oвих прослављених  јединица, као и са Градским и Републичким одбором у вези са реализацијом активности које они планирају и реализују.

Скупштини је посебно предочен Нацрт статута који би требало да замени досадашњу Статутарну одлуку а којим би било омогућено да се Секција региструје код Агенције за привредни регистар. Тако би стекла својства правног лица аналогно општинским организацијама СУБНОР-а па би могла да има и властити жиро-рачун, што би омогућило да транспарентно и у складу са прописима располаже финансијским средствима у циљу финансирања активности.

Изабрано је руководство Секције (Удружења) а за председника Андрија Рашета, генерал у пензији. Народни херој генерал Лазо Радаковић и даље је почасни председник Секције.