САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 844350Укупно посета:
  • 2620876Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ДИВЉЕЊЕ  И  ЗАХВАЛНОСТ  БОРЦИМА

Пише: проф. др Жарко Обрадовић

У Шиду смо да одамо почаст и искажемо захвалност јединицама Југословенске армије које су уз садејство савезничких совјетских, бугарских и италијанских трупа водиле по интензитет, губицима и времену трајања најтеже борбе у току нашег Народно-ослободилачког рата.

 

Овде смо да поводом 68.годишњице величанственог подвига подсетимо и своју земљу и све њене пријатеље како је после тешких вишемесечних борби 12.априла 1945.пробијен Сртемски фронт, како је потом Југословенска армије напредовала према северозападу земље да би првих мајских дана ушла у Трст, Загреб и Љубљану, настављајући ослободиллачки поход и после немачке капитулације , све до 15.маја, када је дефинитивно и у Југославији завршен Други светски рат.

Шид је место и тренутак да подсетимо како на невиђене размере зла које су фашизам и нацизам нанели свету, тако и на значај и величину антифашистичког, слободарског отпора том злу. Упркос повременом релативизовању, па и прекрајању новије историје Балкана, Европе и света, остаје непомерљива истина да су фашизам и нацизам представљали најстравичнији и до тада незабележен облик државне репресије и насиља, утемељен на идеиологији расизма, која је имала за последицу организован прогон не само одређених друштвених група и политичких неистомишљеника, већ и читавих народа.

ВЕЛИКИ  ДОПРИНОС ПОБЕДИ  НАД  ФАШИЗМОМ

С друге стране, а опет насупрот свим замагљивањима и минимизирањима, ваља указати на кристално чисту и јасну истину ко се у свету и у овој земљи борио против најмрачнијих сила у историји човечанства.

Уз невиђене жртве, масовно страдање цивила, материјалних и културних добара, наш н арод се храбро суочио са наметнутим сукобом и непријатељу пружио херојски отпор.

Током четворогодишњег ратовања са јединицама Вермахта, труопама фашистичке Италије, Независне државе Хрватске и бројним квислиншким формацијама, успостављен је партизански покрет, који временом прерастао у респектабилну оружану силу у овом делу Европе и остварен коначан успех на бојном пољу.

Наш велики и непорециви допринос свеукупној победи над фашизмом и нацизмом на европском континенту посведочио је силину нашег традиционалног родољубља и слободарства али и дао подстрек и путоказ у борби са тешкоћама и искушењима савременог света.

У том смислу, сећање на победу у Другом светском рату, а посебно на успешне вишемесечне борбе на Сремском фронту, испуњавају нас дивљењем и захвалношћу српским и југословенским борцима и савезничким антифашистима, као и осећањем поноса и самопоштовања пред лицем света и Европе.

Поносни смо на наше очеве и блиске претке стога што су херојским делом потврдили исконску приврженост овог народа животу и слободи, дивимо се њиховој жртви и подвигу и исказујемо и овај пут дубоку захвалност за слободу и независност за коју су се изборили и коју су нам подарили.

НАШИ  ТЕМЕЉНИ  ПРИНЦИПИ

Одајући почаст победницима у борбама на Сремском фронту, ми истовремено указујемо и на темељне принципе на којима је устројен – или би морао бити устројен – савремени свет.Ти принципи и идеали, којима су тежили и наши борци на овим сремским равницама, јесу у првом реду антифашизам, приврженост слободи, независности, равноправности и добросуседским односима, као и принципима правне државе, људских и грађанских слобода.

Савремена, демократска Србија, као заштитник поменутих идџеала и принципа победника у Другом светском рату, данас је значајан чинилац и гарант мира, стабилности и напретка на просторима Западног Балкана, чврсто опредељена за јачање добросуседских односа и укључивања у савремене интеграционе процесе и сарадњу на равноправним основама са свим земљама Европе и света.

То ваља нагласити и данас, и овде, на самој срско-хрватској граници, јасно акцентујући приврженост Републике Србије изградњи мира, добросуседства и узајамног поштовања, насупрот идеологији нетолеранције и мржње, која никако не сме довести у питање историјску блискост балканских народа и нашу савремену упућеност на све динамичнију политичку, привредну и културну сарадњу.

ТЕШКА  И  ДЕЛИКАТНА  БОРБА

Сви добро знамо колико су комплексне економске, политичке и опште околности у савременом свету. Неретко, на многим местима, силу аргумената потискује аргумент силе, а опредељење за равнопреван дијалог и компромис онемогућује пракса диктата и ултиматума.

Нашој отаџбини Србији предстоје велики напори за очување својих државно-националних интереса, свога идентитета и интегритета, поштовања и равноправности међу земљама региона и Европе.

Посебно је тешка и делиматна борба Србије да искључиво дипломатским путем, политиком мира, дијалога и компромиса, који неће понизити ниједну преговарачку страну избори безбедност, опстанак и слободни живот нашим сународницима на Косову и Метохији. Само јединством нашег државног врха, нашом националном и грађанском слогом, као и чврстим опредељењем за стрпљив и равновраван наставак преговора, можемо доћи до праведног и одрживог решења и тако превладати деценијама, па и вековима стваран и продубљиван међуетнички конфликкт.

Само такво разрешење, праведно и одрживо, може обезбедити Србијио, региону и Европи мир, стабилност и напредак, па самим тим и оживотвирење историјског завештања жртава и бораца Другог светског рата, победника над фашизмом, завештања које нас обавезује, учвршћује и охрабрује у борби за свет равноправности, слободе и човекољубља, без националне и верске дискриминације, свет толеранције, узајамног поштовања, хуманизма и стваралаштва.

Да никад не заборавимо идеале, подвиге, и жртве антифашистичке борбе, којој су посебан, страдалнички и херојски доипринос дали наши борци на Сремском фронту

Живела слобадарска Србије!

(ГОВОР ПРОФ.ДР ЖАРКА ОБРАДОВИЋА, министра у Владу Србије, НА НАРОДНОМ СКУПУ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА СРЕМСКОГ ФРОНТА)

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Дани сећања и поноса (2)

  • pedjaza каже:

    Od velikog značaja je što je i predstavnik Vlade Republike Srbije prisustvovao i obratio se na ovako veličanstvenom skupu. To je potvrda da se vodeći ljudi u državi ipak nisu odrekli tekovina NOR-a i da se nedvosmisleno ukazuje na to ko su bili jedini pravi antifašistički borci.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.