САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 816550Укупно посета:
 • 2553941Укупно прегледа:
 • 2Тренутно посетилаца:

СЛАВУ  И ПОДВИГЕ  НАШИХ  БОРАЦА НИКО  НЕ  МОЖЕ  ДА  ПОРЕКНЕ

Пише: проф.др Миодраг Зечевић

Навршило се 68. година од дана када су јединице Народноослободилачке војске, потпомогнуте ватреном подршком јединица Црвене армије и  контигента Отечественог фронта Бугарске, пробиле последњу линију одбране солдатетске немачког Рајха на Балкану.

 

На простору Сремско-славонске равнице и Семберије водила се неколико месеци тешка рововска борба са преко четири стотине хиљада елитних немачких војника, потпомогнутих квислиншким формацијама НДХ, а у Источној Босни и четника и других колаборациониста.

Пробој Сремског фронта био је војнички крах немачке армаде на југословенском бојишту која, до капитулације, више није дала озбиљан отпор. Бојећи се одговорности за учињено, наставила је у повлачењу да чини злочине на нашим просторима и продужи рат за још шест дана после капитулације немачког Рајха.

ДАЛИ  СУ  ЖИВОТ  ЗА  СЛОБОДУ

У овој највећој битки на ратном простору бивше Југославије у Другом светском рату, животе je у победу над фашизмом, на просторима ове равнице, уградило више од 13 хиљада бораца НОР-а, око 1.000 припадника Црвене армије и приближно толико припадника других народа чије јединице су се бориле у саставу НОВ и ПОЈ Југославије.

У том времену, у коме је било доведено у питање опстајање савременог демократског света и цивилизације, постојале су само две зараћене стране и два опредељења. На једној – фашизам који је разорио и окупирао Европу и народи антифашистичке коалиције предвођене СССР-ом, Великом Британијом и САД.

У доприносу победи над фашизмом историјско место припало је нашој НОБ, што потврђује више од 305 хиљада погинулих припадника НОВ и ПОЈ у четворогодишњој борби против фашистичких окупатора и њихових сарадника.

Шта рећи за пале ратнике. Дали су оно најдраже што су имали. Свој живот за слободу, за идеале човека и прогресивног света. Одужили су у критичном времену генерацијски дуг према својим прецима и свом народу. Отишли су у историју, легенду, народно сећање и поштовање. Ни један човек који има трунку морала, достојанства, савести и свести не може а да не искаже најдубље поштовање и чува сећање према делу и жртви ових ратника, најчаснијих од часних које је изнедрила Србија и Југославија.

Изгинули ратници нека почивају у миру. Њихово дело је вредновала историја а поштени људи њихову жртву прихватили као део себе и осећај да историјски трају у њима и кроз њих. За њима тугују, али се са њима поносе и на њиховом делу стварају своје моралне вредности које се преносе и живе у свести нових поколења. Они не могу бити избрисани из народног сећања докле год постоје народи из кога су такви хероји изникли.

НАЈВИШЕ  МЕСТО  У  СВЕТСКОЈ  ИСТОРИЈИ

Признање народноослободилачкој борби дали су и наши пријатељи и наши непријатељи. А светска историја попела нас на пијадестал за допринос победи над фашизмом.

Потомци и поштоваоци оних што су били део окупационе фашистичке власти и срамота за Србију све чине да упрљају и оспоре славу коју су изгинули у четворогодишњој борби против фашизма  стекли и заслужили.

Помоћ им пружају неонацистичке и профашистичке снаге које су у глобализму, економској кризи и проблемима капиталистичког друштвеног система нашле  упориште и погодно тло за обнављање својих идеја.

Нацизам и фашизам су војнички побеђени, али борба није завршена, јер друштвена и политичка кретања у свету и конзервативне снаге омогућују услове за њихово поновно настајање. Због тога прогресивне снаге не смеју да забораве прошлост и све ужасе које је свет преживео у покушају спровођења фашистичке идеологије и намере.

Драга омладино, морате се са посебним поштовањем односити према палим борцима и жртвама рата.

У ослободилачком рату сви који су били на страни савезника, били су борци за слободу. Ко ће преживети најмање је зависило од њих. То је последица догађања у рату. Али, обавеза преживелог дела генерације и свих будућих генерација је да се не забораве погинули, јер им то дугују они који су преживели и наставили да трају, радују се и живе.

Чување народног сећања на погинуле и уграђивање њихове свести у нове генерације основни је захтев изгинулих ратника. Будуће генерације треба да поштују и поносе се прецима који су у најкритичнијем времену за будућност човечанства непогрешно знали да изаберу праву страну и да се за њу жртвују.

На жалост Србије, мало је било лепог времена и смиреног живота за њене житеље.

Више смо научили на зло и неправду, него на добро и правду. Сви су хтели да нам узму оно што имамо и да присвоје оно што није њихово. Живимо у једном од тешких времена којих смо доста историјски до сада преживели.

Проћи ће и ово зло време. Треба имати поверење у народ. Али и све учинити да народ стекне поверење у циљеве, поштење и мудрост оних који га воде у овом смутном времену за Србију.

Нека садашње и будуће генерације наших нараштаја буду срећне и слободне.

(Проф.др Миодраг Зечевић, председник СУБНОР-а Србије, на великом народном скупу у Адашевцима крај Шида поводом и у част бораца што су на крају Другог светског рата савладали пре 68 година армаду фашистичке Немачке)                                                                          

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Дани сећања и поноса

 • Lune каже:

  nesto u vezi istorije…

  PCF dozvoljava da nju i njene vrednosti proguta druga organizacija “Levi front” – dodao je on, ukazujući na labav savez ekstremnih levičarskih partija koji je dobio iznenađujuće mnogo glasova u prvom krugu predsedničkih izbora 2012. Uz podršku Komunističke partije, kandidat Levog Fronta Žan-Lik Melenšon, koji je predsednik Partije levice, tada je osvojio čak 11 odsto glasova.
  Članovi PCF, međutim, na svaki način pokušavaju da očuvaju identitet svoje partije, izgrađen za vreme nacističke okupacije, kada je partija širila svoj uticaj posredstvom čuvenog francuskog pokreta otpora. I posle rata je bila preovlađujuća politička snaga u prelaznoj vladi Šarla Degola, a odigrala je i ključnu ulogu u osnivanju posleratne francuske socijalne države.
  Generalni sekretar PCF Pjer Loran odbacio je tvrdnje da uklanjanje srpa i čekića sa članskih karti najavljuje propast partije.- To je cenjen i priznat simbol koji ćemo i dalje koristiti u svim našim aktivnostima, ali on ne odražava ono što mi danas jesmo; za novu generaciju komunista nije toliko značajan – izjavio je on za radio LCI.
  U Nacionalnoj skupštini od ukupno 577 članova, PCF ima 10 mesta, nakon što je osvojio 6,9 odsto glasova na izborima 2012. Na vrhuncu
  popularnosti 1946. godine, Komunistička partija Francuske imala je više od 28 odsto glasova i 182 mesta u skupštini (od ukupno 627).
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
  Hm,hmm.. to je vec Komunizam, nema srpa-seljaka, nema cekica-radnika, rade roboti , a gradjani su postalu burzoazija, koja eksploatise robote, ide na golf,kriket,safari,,,skijanje,bilijar,rulet,tekme…hm,hmm uziva, na Kopaoniku,Tari, Srebrnom jezeru,….kha,kha,..

 • pedjaza каже:

  Obraćanje predsednika SUBNOR-a na manifestaciji povodom obeležavanja 68. godina od proboja Sremskog fronta još jedna je u nizu potvrda da je SUBNOR najjača i najmasovnija društvena organizacija koja neguje tradicije NOR-a. Veliki je uspeh da je SUBNOR, uprkos svim turbulentnim političkim i društvenim zbivanjima u poslednjie dve decenije, uspeo da čvrsto ostane na postojećim pozicijama, da ni malo ne skrene od svojih temeljnih opredeljenja na kojima je svojevremeno i osnovan.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
23°
Углавном облачно
06:2518:36 CEST
НедПонУто
min 13°C
23/14°C
17/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.