САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816550Укупно посета:
  • 2553941Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЧАСТ  И СЛАВА  ЈУНАЦИМА  ПОБЕДЕ

На сремској равници, где се сада налази Меморијални центар у Адашевцима крај Шида, вијориле су тробојке и орила се партизанска песма овог 12. априла у знак сећања на храбре борце народноослободилачке војске Југославије и савезничких армија, који су у јединственом фронту, пре 68 година, разбили фашистичку хитлеровску солдатеску Немачке и окончали једну од завршних победа у ослобађању Европе на крају Другог светског рата.

Организатори сећања на славне дане били су Влада Републике Србије и СУБНОР Србије, а присуствовало је више хиљада људи из разних крајева наше земље и из региона.

На споменик палих храбрх бораца положени су многобројни венци. Делегацију Републичког одбора  СУБНОР-а сачињавали су председник проф.др Миодраг Зечевић и чланови Председништва Драгомир Вучићевић и Душан Чукић, а СУБНОР Војодине предводио је Света Атанацковић.

Венце су положиле и делегације Владе Србије, Војске Србије, амбасаде акредитоване у Београду (посебно из ондашње савезничке антифашистичке коалиције), као и других масовних, друштвених организације, политичких странка и потомци погинулих бораца за слободу у времену одлучних окршаја на Сремском фронту.

Окупљенима се обратио председник СУБНОР-а Србије проф др Миодраг Зечевић, наглашавајући значај очувања славне традиције партизанских и народноослободилачких јединица у сламању фашистичких насилника и њихових помагача и јачање антифашистичке идеје за опстанак и самосвест нашег народа и државе.

(ГОВОР ПРОФ:ДР МИОДРАГА ЗЕЧЕВИЋА МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ У ЦЕЛОСТИ НА ОВОМ ИСТОМ ПОРТАЛУ)

Поред председника општине у Шиду, скупу се обратио и министар у Влади Републике Србије проф.др Жарко Обрадовић, који је, поред осталог, рекао да је Сремски фронт место за подсећање како су фашизам и нацизам нанели свету зло невиђених размера и у исто време потврдили величину слободарског отпора и наше борбе.

(ОВАЈ ПОРТАЛ ДОНОСИ ОДВОЈЕНО ГОВОР МИНИСТРА ОБРАДОВИЋА)

У Меморијалном центру на Сремском фронту одржан је и пригодан уметнички програм у извођењу истакнутих позоришних уметника из Београда.

no images were found

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Сремски фронт

  • pedjaza каже:

    Adaševci su danas, kao i svake godine na ovaj dan, bili prestonica antifašizma u Srbiji. 12. april, kao dan sećanja na jedno od najmasovnijih stradanja u antifašističkoj borbi na ovim prostorima, bio je i ostaće zlatnim slovima upisan u udžbenike iz istorije. Naša istorija je, na žalost, puna takvih datumima, ali se nadam da njihovo obeležavanje utiče na jačanje svesti ljudi, naročito mlađih generacija, o značaju patrotizma i pogubnosti fašizma, kao i ostalih okrutnih ideologija koje su sejale masovna stradanja.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
23°
Углавном облачно
06:2518:36 CEST
НедПонУто
min 13°C
23/14°C
17/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.