Београд

ГАРДА ЈЕ УВЕК ГАРДА

Изборна скупштина Секције која негује традиције Пратећег батаљона ВШ НОВЈ и Гардијске бригаде одржана је у Београду. Скупштина је одржана у јубиларној години – 70 година од формирања Пратећег батаљона и 68 година од формирања Гардијске бригаде.

Говорећи о пратећим јединицама Врховног штаба, Бранко Гајић је истакао да формирање датира од заседања у Столицама септембра 1941. године. Наредбом ВК друга Тита, 4. новембра 1942. године у Босанском Петровцу формиран је Пратећи батаљон и најчешће под борбом прешао преко 20.000 километара. У борбама су погинула 103 борца (сваки шести), за Народне хероје проглашено је 8 бораца, од којих је још жив Велимир-Веца Радичевић (сада има 99 година), 315 припадника батаљона (преко 50%) су носиоци „Партизанске споменице 1941“.

За заслуге у рату Врховни командант је одликовао батаљон Орденом народног хероја. Одликовање је 4. јула 1958. године команданту Милораду-Мићи Јанковићу лично предао Маршал Тито. Батаљон је 1. новембра 1944. године ушао у састав Гардијске бригаде.

У вези са активностима Секције констатовано је да су у извештајном периоду реализовани главни програмски циљеви и задаци.

Чланови Секције су активно учествовали у активностима које организује градски и републички СУБНОР.

У наредном периоду тежиште активности Секције биће усмерене на бригу о борцима, омасовљавању, обележавању значајних датума и догађаја из НОР-а и ослободилачких ратова, свечаном обележавању 70.годишњице од формирања Гардијске бригаде; сарадњи са Гардом Војске Србије; информисању о раду секције и изради новог Статута.

На крају рада Скупштина је једногласно поново изабрала за председника Бранка Гајића, за секретара Саву Попсавин.