САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 816550Укупно посета:
 • 2553941Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

ГАРДА ЈЕ УВЕК ГАРДА

Изборна скупштина Секције која негује традиције Пратећег батаљона ВШ НОВЈ и Гардијске бригаде одржана је у Београду. Скупштина је одржана у јубиларној години – 70 година од формирања Пратећег батаљона и 68 година од формирања Гардијске бригаде.

Говорећи о пратећим јединицама Врховног штаба, Бранко Гајић је истакао да формирање датира од заседања у Столицама септембра 1941. године. Наредбом ВК друга Тита, 4. новембра 1942. године у Босанском Петровцу формиран је Пратећи батаљон и најчешће под борбом прешао преко 20.000 километара. У борбама су погинула 103 борца (сваки шести), за Народне хероје проглашено је 8 бораца, од којих је још жив Велимир-Веца Радичевић (сада има 99 година), 315 припадника батаљона (преко 50%) су носиоци „Партизанске споменице 1941“.

За заслуге у рату Врховни командант је одликовао батаљон Орденом народног хероја. Одликовање је 4. јула 1958. године команданту Милораду-Мићи Јанковићу лично предао Маршал Тито. Батаљон је 1. новембра 1944. године ушао у састав Гардијске бригаде.

У вези са активностима Секције констатовано је да су у извештајном периоду реализовани главни програмски циљеви и задаци.

Чланови Секције су активно учествовали у активностима које организује градски и републички СУБНОР.

У наредном периоду тежиште активности Секције биће усмерене на бригу о борцима, омасовљавању, обележавању значајних датума и догађаја из НОР-а и ослободилачких ратова, свечаном обележавању 70.годишњице од формирања Гардијске бригаде; сарадњи са Гардом Војске Србије; информисању о раду секције и изради новог Статута.

На крају рада Скупштина је једногласно поново изабрала за председника Бранка Гајића, за секретара Саву Попсавин.

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Београд

 • Lune каже:

  Predsednik tročlane komisije Oliver Antić kaže za Njuz da su u
  Titovom sefu pored manje-više očekivanih stvari pronašli i nešto za šta su ubeđeni da bi potpuno promenilo tok istorije „samo da se neko setio da virne u sef pre 30-ak godina“.
  – U sefu smo pronašli oko 30 kilograma zlata, nekoliko predmeta od brilijanata, određenu količinu deviza, austrijsko-ruski i rusko-srpski rečnik, kao i par lula. I taman kada smo planirali da ga ponovo zapečatimo, kolega je primetio jednu prašnjavu kutiju na kojoj je pisalo„Otvoriti dan nakon moje smrti!“ – prepričava ceo postupak otvaranja sefa Oliver Antić.
  – Kada smo otvorili kutiju pronašli smo zamotuljak papira na kojem sustajale jasne instrukcije šta treba raditi u slučaju da neko pokrene proces razdruživanja naroda u Jugoslaviji. Nakon podrobnije analize uputstava, shvatili smo da se radi o savršenom planu kojim bi se skoro momentalno rešili svi problemi na ovim prostorima, a posebno precizno je opisano rešenje pomirenja Srba i Hrvata, sa uputstvima o podizanju životnog standarda i dolasku perioda blagostanja – dodaje Antić.

 • pedjaza каже:

  Ovakve sekcije predstavljaju neprocenjivo blago unutar SUBNOR-a. Cinjenica i posle 7 decenija od osnivanja jedinice deluje veoma aktivno, ukazuje da duh NOR-a živi i među generacijama koje su o njemu samo čitale u knjigama i gledale na filmovima. Ujedno, ovo je garancija da se neće zaboraviti na hrabre borce, koji su na neki način, svi bili heroji.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
23°
Углавном облачно
06:2518:36 CEST
НедПонУто
min 13°C
23/14°C
17/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.