ГОДИШЊИЦА АПРИЛСКОГ БОМБАРДОВАЊА НИША У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Један од најцрњих дана у новијој историји Ниша, догодио се 8. априла 1941. године, два дана после напада Немачке на Југославију бомбардовањем Београда. Био је уторак када су се из правца Сићева обрушила 40 немачких авиона „Штуке јункерс уз подршку 20-сетак ловачких авина, који су у бришућем лету бомбардовали град, убили преко 400 невиних Нишлија и око 500 ранили.

Истог дана када је нападнут Београд, из правца Бугарске три немачка извиђачка авиона типа „Бреге“су надлетала Ниш, при чему је из рејона Пантелеја противавионска батерија оборила један од њих. Немачки пилот је напустио авион изнад Заплања где су га потом ухватили српски сељаци и предали жандарима.

Тог дана, 8. априла, пре 82 године, око 05:30 часова, из правца Бугарске немачке ескадриле обрушиле су се на незаштићени Ниш јер је малобројна противавионска одбрана града била преслаба да се супротстави ваздушном нападу.

Истовремено са бомбама које су засипале улице на грађане се пуцало и из митраљеза. Највише бомби пало је у Божидарчевој, Таковској, Стојана Протића, Цара Константина, Приморској, Војводе Гојка, Војводе Танкосића, Војводе Степе, Војводе Мишића и друге улице успаниченог града.

У граду није било никаквих склоништа од ваздушног напада. Људи су престрављени бежали у кућне подруме и околна поља. Зграде су се рушиле затрпавајући народ. Живот је у потпуности паралисан. Онеспособљене су водоводна, електрична, телефонска и канализациона мрежа, а посебно Железничка радионица, највеће привредно предузеће овог дела Србије. Тог дана страдало је око 400 становника а рањених је било око 500.

После напада у граду је настала паника. Више од половине грађана напустило је Ниш и отишло у околна села. Мртве није имао ко да сахрани. Војни штабови са војском су, такође, у току наредне ноћи напустили град. Сутрадан, из правца Беле Паланке немачка 11. oклопна дивизија пробила се до Ниша и око 9 часова заузела га наставиши напредовање према Прокупљу, Алексинцу и Београду. Оно што је занимљиво, један војник бивше југословенске војске, скривен у нишкој тврђави, из топа је опалио на немачку колону која је надирала преко гвозденог моста уништивши један њихов тенк, кога су након немачки војници жестоком ватреном паљбом убили и продужили ка Београду. Истог дана око 16:00 часова у згради Општине званично је предат Ниш.

Иначе, Ниш је најбомбардованији град у Србији. У Другом светском рату из ваздуха је нападнут 67 пута – од Немаца 6 пута, англо-америчких савезника 61 пут, при чему је том приликом погинуло 1.800 и рањено 800 грађана, али и у НАТО агесији 40 пута, када је погинуло 57 људи (26 цивила, 22 припадника ВЈ и 9 припадника МУПа Србије, око 60 људи теже и преко 200 лакше рањено). И поред тога, Ниш је остао пркосан, никада покорен и одувек слободарски град.

Поменом и полагањем венаца на Споменику жртвама бомбардовања Ниша на на Старом српском гробљу обележен је дан сећања и одата почаст жртвама овог варварског нацистичког чина. Венце су положиле су делегације Војске Србијеи Града Ниша на челу с командантом Копнене војске генерал-потпуковником Милосавом Симовићем и градоначелницом Драганом Сотировски, Полицијске управе и градских општина Града Ниша. Остале борачке и патриотске организације, делегације и удружења која негују традиције ослободилачких ратова и потомци, које је предводио СУБНОР града Ниша, на споменик су положиле цвеће.

У име СУБНОР-а Србије града Ниша цвеће је положила делегација на челу са председником Градског одбора Анђелком Милићевићем, пуковником у пензији. Скупу су, поред чланова градског одбора, присуствовали председници општинских одбора СУБНОР-а Србије града Ниша и броји чланови ове борачке организације.

У име присутих поводом овог датума изјаву за средства информисање дао је председник Скупштине СУБНОР-а града Ниша проф. др Видимир Вељковић, пуковник у пензији.

8. априла 2023.