ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА СРБИЈЕ ОД ТУРАКА

Централна манифестација обележавања годишњице предаје градова Ужица, Љубовије, Шапца, Београда, Смедерева и Кладова 1867. године и ослобођења Србије од Турака, одржана је данас у Ужицу.

Програм је почео свечаним пријемом делегација градова у ужичкој Градској кући, након чега су положени венци испред Цркве Светог Ђорђа. У холу Градског културног центра отворена је изложба радова ученика основних и средњих школа са конкурса „Кнез Михаило и ослобођење Ужица“, након чега су ученици Основне школе „Димитрије Туцовић“ из Чајетине извели програм „О кнезу Михаилу“.

Годишњица предаје кључева шест наших градова и коначно ослобађање од турске власти се данас званично обележава у Ужицу, граду богате историје и традиције. Кнезу Михајлу су 1867. године управо ови градови предати на чување и управљање и тиме се отвара једно ново поглавље самосталности у историји српског народа. Са поносом обележавамо све значајне датуме у богатој историји, са жељом да их никада не заборавимо и оставимо у наслеђе генерацијама које долазе. И у овој години, када је Ужице национална престоница култура, сећамо се наших хероја и људи који су иза себе оставили велика дела, неки у виду борбе, неки у виду преговора, а неки градећи темеље свега овога што данас имамо. Сећамо се и никада их не заборављамо и то доказујемо данас, тиме што им одајемо дужну почаст и поштовање“, рекла је градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић.

На крају обележавања овог важног датума, гости су посетили Легат Радована Поповића у ужичком Историјском архиву, као и Народни музеј Ужице.

СУБНОР УЖИЦЕ

19.04.2024.