ГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА СРПСКИХ ИНТЕРНИРАЦА У ЛОГОРУ У АРАДСКОЈ ТВРЂАВИ У РУМУНИЈИ

У име Владе Републике Србије и Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, предводио је комеморативне свечаности у граду Араду.

Државном церемонијом код спомен плоче на уласку у Арадску тврђаву, уз државне и војне почасти, положени су венци и одата пошта у спомен на 4.317 страдалих српских интернираца у периоду од 1914. до 1918. године.

Церемонији су  присуствовали и представници Министарства одбране и Војске Србије, генерални конзул Амбасаде Србије у Темишвару Владан Тадић, представници и студенти Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда, представници Републике Румуније, представници Савеза Срба у Румунији,   делегација СУБНОР-а Србије коју су сачињавале чланице Председништва, Весна Бојић Ровчанин и Видосава Рудић Прцовић, ђаци гимназије Удру и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. 

Учесници церемоније су се поклонили сенима страдалих и на спомен обележју подигнутом на месту на ком су сахрањени интернирци у тадашњем логору унутар тврђаве, на обали реке Мориш, као  и на градском гробљу „Помениреа“ у Араду. 

Делегација Републике Србије, коју је предводио државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, положила је венац и одала почаст код споменика страдалим југословенским пилотима у Другом светском рату, који се налази на централном градском гробљу у Темишвару –  „Гробљу хероја“.

Током Првог светског рата на територији румунског града Арада, прецизније у оквирима Арадске тврђаве, постојао је Аустро-угарски логор за интернирце у коме је било заточено више хиљада лица српског порекла. Током четири ратне године, према расположивим подацима, страдало је њих 4317. У Арадском логору нису постојали основни услови за живот, умирало се од глади, заразних болести, тешког физичког рада, суровог поступања од стране команданата логора.

У Темишвару, на „Гробљу хероја“, налази се спомен комплекс који чине три сегмента: централни споменик на коме је плоча са текстом на српском и румунском језику где су сахрањени југословенски јунаци из Другог светског рата пали на тлу Румуније. Са леве и десне стране централног споменика налазе се алеје са по пет плоча са именима припадника Војске Краљевине Југославије. У алеји иза споменика, са леве стране, смештене су гробнице 7 сахрањених пилота, док се са десне налазе спомен плоче 9 ваздухопловаца из 3. ваздухопловног бомбардерског пука Ваздухопловства војске Краљевине Југославије који су страдали 11. априла 1941. године.