ОБНОВЉЕНА СПОМЕН ЧЕСМА У СЕЛУ ЈЕЛОВИК КОД АРАНЂЕЛОВЦА

Поводом дана месне заједнице села Јеловик и сеоске славе, мештани су обележили успешно уређење простора и обнову споменика посвећеном страдалим суграђанима у балканским и Првом светском рату.

Споменик је подигнут 1924/1925 годину на коме су исписана имена 98 ратника страдалих од 1912-1918 године. Интересантно је да се на споменику, урађено вештим рукама врсних мајстора каменорезаца из Јеловика, налази изузетно добро очуван грб Краљевине Југославије (круна, шаховница, полумесец и словеначки грб) што указује да су ти ратници дали животе за уједињење свих словена у једну државу.

На споменику су обновљена имена страдалих ратника, поплочан прилазни простор гранитним плочама, ограђен простор, уређен одвод воде и постављено јавно осветљење.

После верског помена, испред споменика венце су положили чланови Савета месне заједнице и СУБНОР Аранђеловца.

Уређење околног простора и обнову споменика финансирали су сами мештани уз солидарну помоћ локалне самоуправе и СУБНОР-а.

Поред обнове овог споменика мештани су у порти сеоске цркве обновили и споменик проти Павлу Ранковићу, оцу писца Светолика Ранковића, у току је обнова и девет споменика крајпуташа који су у истом простору.

Захвалнице за допринос обнови споменика заслужнима уручио је Милан Николић који је личном иницијативом водио послове око обнове споменика.

После завршене церемоније одавања почасти погинулим ратницима, у присуству бројних грађана положени су венци и одата почаст погинулим борцима и жртвама фашистичког терора 1941-1945. године. Та спомен плоча са именима страдалих налази се на згради сеоског Дома здравља. Присутне је поздравио председник СУБНОР-а Радомир Радосављевић и указао на огромне жртве и храброст мештана села Јеловик. Похвалио је изузетно одговоран однос према чувању сећања на дате жртве за слободу, као и на очувању споменика који сећају на своје храбре претке.

19.10.2022