САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 854981Укупно посета:
 • 2640814Укупно прегледа:
 • 3Тренутно посетилаца:

ИСТОРИЈА  НИЈЕ  ИГРА

У равним и плодним Белосавцима крај Тополе, надомак Опленца, у срцу поносите Шумадије одржана је свечаност поводом 68. годишњице ослобођења од фашистичких хитлеровских окупатора и њихових сарадника у Другом светском рату.

На скромни споменик крај пута, где су 12. октобра 1944. погинули храбри војници Црвене армије доспевши да заједно са партизанским јединицама освајају нашу територију у завршним операцијама за слободу Европе, положени су венци захвалности борачких, политичких организација, власти, околних места, амбасаде Руске федерације у Србији, друштава пријатељства.

САГА О ХЕРОЈСТВУ

Талентовани ученици локалне школе ”Сестре Радовић” извели су пригодан програм читајући одломке из разних дела о слободи и на који је начин тај део Шумадије, са Тополом, славио слободу у тренутку кад се окупатор грчевито држао простора стратегијски изузетног значаја да би сачувао своје трупе које су се безглаво повлачиле из Грчке према тада још неосвојивом Београду и даље ка Пешти, Бечу, Берлину…

Школа у Белосавцима чува успомену на малолетне сестре Радовић и њихову мајку Даринку, које су у кућном дому у Рајковцу, 1943. године, заклали четници због тога што нису желеле, ни по цену обећаног живота, да открију добро чувану земуницу у којој су се налазили партизански борци.

Ова античка сага о херојству српске мајке и кћерки остаје за сва времена записана и сачувана за будуће генерације било где да се налазе.

На свечаности у Белосавцима био је изасланик председника Владе Србије проф.Петар Шкундрић, обратио се пригодним говором о значају  антифашистичке борбе и ондашњој и садашњој сарадњи братских народа Србије и Русије. У том смислу је окупљеним поруку пренео и представник амбасаде РФ у нашој земљи, Владимир Генералов.

НЕМА МИРЕЊА СА ФАЛСИФИКАТИМА

Топло поздрављен говорио је председник Републичког добора СУБНОР-а Србије проф.др Миодраг Зечевић:

”Не прихватамо да нам фалсификују часну прошлост за коју је у историји проливено много крви и пало много људских живота. Због тога смо од великог европског народа у средњем веку данас постали мали. Насртале су на нас и але и вране. На нашу жалост увек је било и оних који су зарад личних интереса у критичном моменту били спремни да издају свој народ и историјску прошлост, а себе после прикажу као родољупце прогањане од оних који су гинули за слободу. Народ и историја не праштају издају.

Недавно је Уставни суд отклонио делимично нанету срамоту бивше власти која је због оправдања улоге припадајућих партија у НАТО агресији 1999. покушала да нанесе неправду нашој у свету признатој историји из Другог светског рата прогласивши колаборационистички четнички покрет за антифашистички, а четнике за борце против Немаца и других фашистичких окупатора.

Бар ми у Шумадији знамо колико је четнички био ослободилачки и колико се борио против немачког окупатора и домаћих квислинга. Још се живи сећају да је народ имао већи страх од четника кад дођу у село него од Немаца…

Морамо због будућности праштати, али не смемо заборавити и амнестирати учињено.

Уставни суд је само вратио четнике и Равногорски покрет на место које су у историји Другог светског рата сами исковали. Били су део рата, на страни окупатора”.

Проф др Миодраг Зечевић је говорио и о томе да медији у Србији онемогућавају СУБНОР- у да изнесе свој став о серији коју РТС снима и мегаломански рекламира о Равној гори:
”Поштујемо слободу уметничког стварања, али смо категорички против да Бајићи и Тијанићи то раде нашим новцима из претплате и пореза грађана и уз ангажованост државног јавног сервиса. Ако су слободни у стварању оног зашта су идеолошки и политички острашћени, нека то стварају својим, а не нашим, парама и иду на слободно уметничко тржиште.

СУБНОР је званично обавестио министре финансија и културе да ће позвати чланство и родољубе да престану да плаћају претплату уколико РТС не обустави снимање те серије и не буду враћена већ потрошена средства”.

НИЧИЈА НИЈЕ ДО ЗОРЕ

У говору приликом ослобођења Белосаваца и Тополе у Другом светском рату, председник СУБНОР-а Србије је поручио садашњој генерацији свих политичких опција:

”Измирите се и усагласите, обезбедите народу хлеб и рад, потомству будућност, сачувајте Косово и Метохију, сузбите криминал и корупцију. Оставите историју на миру, ви је нисте ни стварали. Историја није игра, она је више од игре. Све пролази само истина остаје.

Нова власт, која је позитивно доживљена, треба да зна да ничија није до зоре горела ако заборави на интересе народа, слободу људи и истину”.

Делегација Републичког одбора СУБНОР-а Србије учествовала је и на свечаностима ослобођења Тополе, као и обележавању оснивања борачке организације и СПС и отварању традиционалне ”Опленачке борбе”.

Карађорђева Топола врви од гостију, на летњој сцени одржан је спектакуларни програм, повезани су славна српска устаничка традиција и херојска борба за слободу, положени многобројни венци на бисте истакнутих партизана у Другом светском рату и истакнути жеља и потреба да се природно богат опленачки крај развија у успешну пољопривредну и туристичку средину.

[nggallery id=26]
Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Годишњице

 • Lune каже:

  Dačić na komemorativnom skupu u Dragincu

  Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić prisustvovaće danas državnoj komemoratovnoj svečanosti na stratištu u Dragincu kod Loznice i položiti venac na Spomen-kosturnicu, saopštilo je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike
  Dačić na komemorativnom skupu u Dragincu
  Premijer Srbije: Ivica Dačić
  Foto: Tanjug

  Prema protokolu tradicionalnog obeležavanja masovnog zločina počinjenog nad civilima u Drugom svetskom ratu, premijer će venac položiti u 11 sati, posle čega će se obratiti prisutnima.

  Spomen-kosturnica u selu Draginac, podseća Ministarstvo u saopštenju, svedoči o prvom masovnom zločinu počinjenom nad civilima u Drugog svetskog rata na teritoriji tada okupirane Srbije, kada je tokom jednog dana,14. oktobra 1941. godine, izvršena odmazda streljanjem 2.950 civila.

  U jesen 1941. godine jedinice Vermahta krenule su u ofanzivu sa ciljem da povrate izgubljene teritorije u zapadnoj Srbiji. Jedna kaznena ekspedicija uputila se ka Krupnju, ali je na mostu preko Jadra, kod mesta Gajića Stena u blizini Draginca, zaustavljena i razbijena od partizanskih odreda.

  Nemačke okupacione snage su kao odmazdu za ovaj poraz iz Draginca i okoline sakupile i potom na nekoliko mesta u Dragincu streljale ukupno 2.950 lica. Najmlađa žrtva bila je stara svega tri dana. Nakon toga su ih sve zatrpali u zajedničke grobnice.

  Grobnice su posle rata uređene i obeležene, a 1961. godine svi posmrtni ostaci preneti su u zajedničku spomen-kosturnicu izvan sela.

  Spomen-kosturnica je obeležena granitnim spomenikom visine sedam metara, autora Ostoje Gordanića Balkanskog. Na memorijalu su ispisani spomen-tekstovi, a na mestu ranijih grobnica ostale su uređene humke na kojima se nalaze ploče sa stihovima Đorđa Radišića.

  Spomen-kosturnica u Dragincu u potpunosti je obnovljena sredstvima resornog Ministarstva rada i socijalne politike 2011. godine.

  Zločin u Dragincu, koji je prethodio sličnim tragičnim događajima u Kraljevu i Kragujevcu tokom oktobra iste godine, u prethodnim decenijama postepeno je zaboravljan tako da 70 godina kasnije mali broj građana Srbije ima saznanja o zločinu koji je počinjen.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.