Међународна сарадња

СВЕТ  ПРОТИВ  ФАШИЗМА

У појединим државама, у разним деловима света, последњих година су у порасту активности различитих екстремистичких политичких партија, покрета и група, који раде на пропагирању и величању фашизма и нацизма. Чине то јавно, у медијима, на спортским надметањима, у култури и, посебно, у савременој историографији.

Очигледни су и покушаји да се ревидира прецизно установљена истина о Другом светском рату и ко је све био у истом строју борбе  антифашистичке савезничке коалиције против хитлеровске солдатеске и њених помагача из редова домаћих квислинга.

СУБНОР Србије, заједно са Удружењем ратних и мирнодопских војних инвалида, предлаже Генералној скупштини Светске федерације бивших бораца (FMAC) да усвоји резолуцију која ће осудити све покушаје, било где на планети, оживљавања фашизма и величања нацистичке прошлости.

Скупштина ће се, иначе, одржати у Јордану од 18. до 22. новембра, о чему је посебно расправљано, уочи седнице Председништва СУБНОР-а, на састанку Комитета за међународну сарадњу  одржаном у Београду под председништвом амбасадора Драгомира Вучићевића.

Светска федерација бивших бораца основана је 1950.године у Паризу и међу осам националних удружења као оснивача налазио се и СУБНОР тадашње Југославије.

На заседању Генералне скупштине у Аману представници из Србије ће, између осталог, непоколебљиво остати при ставу да у саставу светске организације не може бити места наводним ветеранима из непризнате албанске државе на Косову, које су делегирали терористи из злочиначке ОВК уз ”благослов” на скупу одржаном 2009.године  у главном граду Данске.

Представници наше земље залагаће се и за мирољубиво и политичко решење свих конфликата у свету и против наметања туђе воље народима и било каквог мешања у унутрашње послове суверених држава.

На седници Комитета за међународне односе расправљано је и о низу конкретних потеза у сарадњи са борачким организацијама у свету и у окружењу.