Годишњице

СЛАВНА ПОБЕДА

Слободарски свет је свечано обележио славну победу чувене Црвене армије над фашистима 1943. године.

Председник СУБНОР-а проф.др Миодраг Зечевић упутиo је писмо амбасадору Руске федерације Александру Чепурину.

„Част нам је и задовољство да народу, храбрим ветеранима и Руској Федерацији честитамо гигантски историјски јубилеј, седму деценију велике победе Црвене армије у Стаљинграду током Другог светског рата.

У редовима Савеза бораца народноослободилачког рата (СУБНОР) Србије, са преко 100 хиљада чланова, још има партизана који се са радошћу сећају фебруарских дана 1943.године кад је у планине наше окупиране отаџбине стигла вест о коначној предаји фашистичких хорди. Тријумф храбрих црвоноармејаца и руског народа дочекан је као заједничка победа и подстрек у још одлучној борби против хитлеровских завојевача и њихових локалних слуга и верних помагача.

Стаљинградска битка била је почетак краја немачке освојачке политике, а садашњим и будућим генерацијама свугде у свету путоказ како се бране родна груда, национални и територијални интегритет државе кад насилници разних боја и у различитим временима насрну на невину жртву. Ми у Србији смо то, знамо да знате, много пута осетили на сопственој кожи.

Молимо Вас, господине амбасадоре, да нашу најсрдачнију честитку проследите и ветеранским организацијама у Руској Федерацији, са којима ми, иначе, имамо дугогодише искрене пријатељске контакте“ – стоји у писму које је председник СУБНОР-а Србије проф.др Миодраг Зечевић упутио Амбасади Русије и амбасадору Александру Чепурину поводом седме деценије победе у Стаљинграду.