САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 818843Укупно посета:
  • 2563649Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ПАРТИЗАН САМ, ТИМ СЕ ДИЧИМ!

У Горњој Трешњевици, на месту званом Језербаре формиран је 16. јула 1941. Први шумадијски партизански одред. Први командант био је Милан Благојевић Шпанац, родом из Наталинаца, проглашен за Народног хероја, заменик команданта Милан Илић Чича из Горње Трешњевице, ратар и револуционар, погинуо на Пијеновцу на Романији 1942. године и проглашен за Народног хероја, а политички комесар Недељко Жакула, истакнути комуниста из Лике.

Пред спомен-обележјем згаришта куће Милана Илића Чиче у Горњој Трешњевици положени су венаци и евоциране успомене. Венце су положиле делегације СУБНОР-а Аранђеловца, Тополе, Крагујевца и Шумадије.

Скуп је отворио ппук Томислав Лукић, председник СУБНОР-а Горње Трешњевице и указао на значај историјског догађаја. Генерал у пензији Петар Ћорнаков осврнуо се на догађаје из јула 1941. године као и на слободарске традиције овога краја и јунаштво шумадијских партизана, а посебно је указао на покушаје ретроградних снага да прекроје историју рехабилитацијом ординарних зликоваца и сарадника фашистичког окупатора.

У име СУБНОР-а Србије и председника Душана Чукића, скупу се обратио потпредседник СУБНОР-а, пуковник проф. Жељко Зиројевић и истакао значај обележавања оваквих догађаја, као и то да је СУБНОР Србије авангардна снага која чува дух антифашизма и слободарства.

Треба напоменути да је ово спомен обележје, код којег је одржан свечани скуп, обновио 2016. године СУБНОР Аранђеловца и Шумадије из својих скромних средстава.

Медији су пропратили цео ток манифестације, а из Трешњевице је одјекивала песма “Партизан сам, тим се дичим…”

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Ведро
06:5617:50 CEST
СреЧетПет
min 10°C
25/10°C
24/9°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.